Prostreno.cz

Triky pekařů při výrobě chleba

Proč dávat do chlebníku jablko a jak si při krájení měkkého pečiva usnadnit práci? Možná přivítáte i nápady na zužitkování tvrdého chleba, nebo malý trik na urychlení kynutí těsta. A co teprve zlepšovák s utěrkou, ten se vám vůbec zalíbí!

Chléb? Co si budeme vykládat, ten se jako základní potravina najde v každé kuchyni – ta vaše jistě není výjimkou! Preferujete světlý, tmavý, žitný, kukuřičný nebo pšeničný? Víte co, ono je to vlastně jedno, protože tyhle zlepšováky se dají použít na všechny druhy. Už jste o nich někdy slyšeli?

Delší čerstvost? Vsaďte na ovoce

Běžně ukládáte chléb do chlebníku, aby zbytečně neokoral a vydržel déle v kondici? Až tak učiníte příště, nezapomeňte k němu vložit i jablko. Málokdo ví, že podzimní plod má kromě lahodné chuti i schopnost prodloužit čerstvost pečiva. Tak proč toho nevyužít?

Měkký chléb. Konec nervů při krájení

Aby se měkký chléb snadněji krájel, namočte nůž do vařící vody a lehce jej otřete, půjde vám to rychleji a lépe od ruky. Pokud máte problém namazat máslem či marmeládou křehký chléb, jako podložku pod něj použijte další krajíc. Ten vrchní vám rázem přestane odporovat!

Tvrdý chléb nevyhazujte, může se hodit

Už naše babičky se držely pravidla, že plýtvání je hřích – proto využily každý drobek. Můžete si z nich vzít příklad a tvrdé kousky vynalézavě zužitkovat. Nastrouhaným chlebem se dají zahustit omáčky, nakrájený se skvěle hodí do hrachové či česnekové polévky. A co třeba topinky? I to je přece výborná večeře! Zbylý chléb můžete také rozdrobit, opražit a použít na posypání sladkého tvarohu nebo zeleninového salátu.

Starší chléb jako čerstvý? Taky možnost

Nestihli jste sníst všechny zásoby a pečivo už se rozhodně nedá považovat za nadýchané? Nevadí, žádná katastrofa. Bochník zabalte do vlhké, látkové utěrky a nechte do rána v ledničce. Když navíc ráno každý krajíc opečete v toustovači, pochutnají si zaručeně všichni a nikdo nic nepozná!

Rychlejší kynutí těsta. Jak to zařídit?

Láká vás upéct si vlastní domácí chléb? Ono to vlastně není tak těžké, jak to vypadá. Jen mějte na paměti, že těsto ke kynutí potřebuje teplo a vadí mu průvan, takže nic neriskujte a zahřejte ho v troubě předehřáté na 50 stupňů. Úspěch zaručen!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat