Prostreno.cz

Věci, které nikdo nečistí tak často, jak by měl. Ani vy

Co pro vás znamená úklid? Několikahodinovou túru s prachovkou a hadrem, nebo bleskové setření a vyluxování? A zajímáte se i to, co je „pod povrchem“? Schválně, jestli ve své kuchyni čistíte i těchto pět věcí, kterých si mnozí nevšímají!

Kuchyň patří k místům, které by měly být ještě o něco málo čistější než zbytek domu. Vždyť se v ní pracuje s potravinami. Jenže není všechno zlato, co se třpytí. Ačkoli se oblíbená část bytu může tvářit nablýskaně, nic nebývá dokonalé. Kterých pět věcí nikdo nečistí tak často, jak by se mělo?

Kuchyňské houbičky

Možná jste už slyšeli o bakteriích, které se skrývají v kuchyňské houbičce. Odhaduje se, že jich je tam až dvacet milionů. Každý druhý den by se proto měla vyhodit, nebo vyčistit. Jak? Podle Floridské univerzity mikrovlnná trouba může nabídnout nejjednodušší efektivní volbu. Vědci z této instituce tvrdí, že dvě minuty „opékání“ houbičky na plný výkon zbavují 99 procent patogenů, fekálních bakterií, virů a parazitů.

Myčka nádobí

Jedná se oblíbený spotřebič, o kterém si nejspíš myslíte, že je neustále čistý. Ono to tak asi doopravdy je – pokud pravidelně používáte čističe myčky, leštidla a sůl. Ve skutečnosti nečistoty, které se uvolňují z vašeho nádobí, zůstávají v zákoutích myčky - a mohou se dál „vyvíjet“. A jestli ještě „myčkujete“ na nižší teploty a horkou vodou šetříte, nic vás od jejich bujení nezastaví.

Utěrky

Mikroby si libují tam, kde se drží vlhkost. To znamená i v utěrkách. Ano, můžete je automaticky házet do týdenního prádla, ale tím nic nevyřešíte. Vlastně byste jim měli věnovat pozornost každý druhý den. Jo a i prostírání, které se pokape či namočí, neposkytuje bezpečí. A co teprve ubrusy se všemi těmi drobky a zbytky potravin!

Box na oběd

Používáte-li stejnou krabičku pořád dokola, a váš život je jeden velký shon, pravděpodobně ji málokdy vymýváte. A to je špatně, když přijde do kontaktu s kdečím… Na to, že je z plastu, moc nehrajte.

Vodovodní baterie

Ano, výtokový otvor z ramínka baterie je doslova živnou půdou pro všechny druhy bakterií a spor. Čím méně čistíte tento otvor vodovodní baterie, tím je pravděpodobnější, že nezvaní návštěvníci budou vyplavováni z vodovodní baterie proudem vody. Takže jistě, i tady se vyplatí pravidelná dezinfekce, a to minimálně jednou týdně. Mimochodem, zkuste třeba ocet.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat