Prostreno.cz

Podzim nahrává do karet výsadbě česneku a cibule

Práce na zahrádce je téměř po celý rok, dokud záhonky nezakryje sněhová pokrývka. Podzimní čas je spojený převážně s výsadbou česneku, ale na svůj záhonek toho můžete vysadit mnohem víc a příští rok se těšit z bohaté úrody. Poradíme, co zasadit právě teď.

Česnek

Česnek můžete sázet dvakrát za rok, na podzim i na jaře. Přesto česnek sázený na podzim má větší výnos a říká se, že i silnější aroma. Česneku chlad zkrátka prospívá a nemusíte se bát, že během zimy pomrzne. Před plánovanou výsadbou bedlivě sledujte počasí, až teploty klesnou trvale pod 9 °C, nastal ten pravý čas a stroužky mohou rovnou do záhonku. Pokud nemáte česnek přímo určený k sadbě, tak ho nezapomeňte před výsadbou namořit, aby byl odolný vůči veškerým škodlivým vlivům, vhodný přípravek je k dostání v každém zahradnictví.

Ozimá cibule ze sazečky

Na podzim můžeme sázet i ozimou cibuli ze sazečky, cibulky by měli před zámrzem půdy ještě stihnout zakořenit, ale nikoli vyrašit. Sazečky můžete sázet přibližně do konce listopadu. Vysazujte do hloubky 8 až 10 cm, to je o něco hlouběji než na jaře. Jednotlivé sazečky sázejte ve vzdálenosti cca 5 cm od sebe, vzdálenost řádků by měla být 25 až 30 cm. Sazečky důkladně přihrňte půdou a v případě velkého sucha zalijte.

Petržel

Petržel setá pochází z oblastí kolem Středozemního moře a je dvouletá. Množí se semeny, která klíčí až několik týdnů po vysetí. Proto se vysévá již pozdě na podzim nebo časně na jaře. V prvním roce tvoří bohatou růžici listů, které může sklízet od června až do zimy. Druhým rokem rostlina vykvétá a po dozrání semen hyne. Petržel se pěstuje ve dvou variantách, petržel kadeřavá pro nať a petržel kořenová pro masité kořeny, které jsou běžnou zeleninou.

Reveň neboli rebarbora

Podzim je vhodný i na výsadbu rebarbory, oddělky můžete vysazovat na podzim i časně z jara. Pro výsadbu vykopejte jámu přibližně 30 cm hlubokou, vykopanou půdu smíchejte s kompostem nebo zetlelým hnojem. Touto směsí opět jámu naplňte. Oddělky reveně sázejte tak, aby pupeny nebyly víc než 5 cm pod povrchem půdy. Na jaře se již můžete těšit z kyselých řapíků.

Nezapomeňte na bylinky

Pokud máte venku v záhonku bylinky a chcete si je udržet i během zimy, tak je nejvyšší čas je přesadit do truhlíků či květináčů a vzít je domů. Během měsíce října až do prvních mrazíků si můžete snadno bylinky přesadit a ještě jim prodloužit životnost. Jednoleté byliny můžete vykopnout v celém trsu, u vytrvalých bylin vykopněte jen část rostliny a zbytek nechte přezimovat v záhoně. Na podzim můžete i vytrvalé byliny snadno přesazovat i dělit a obdarovávat kamarádky.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.gardening.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat