Prostreno.cz

Odstraňte vodní kámen jen s pomocí toho, co máte doma

Vápenec je uhličitan vápenatý, který o své existenci dává vědět bílým filmem na pracovních plochách či uvnitř spotřebičů, jako jsou varné konvice. Jak se ho zbavit? Vystačíte si s tím, co máte doma!

I když se vám boj s vodním kamenem může zdát nekonečný, věřte, že tuhle běžnou nepříjemnost většiny domácností můžete porazit. Jak? Otevřete spižírnu!

Ocet? Téměř na všechno!

Jak vyčistit kohoutky a koupelnovou sanitu? Ponořte bavlněnou tkaninu do bílého octa (investice okolo 40 korun za 500 ml – v dostání v každém supermarketu) a poté ji omotejte kolem problémové oblasti. Nechte několik hodin působit (nebo i přes noc). Jakmile zaznamenáte, že tkanina vyschla, opět ji zvlhčete octem. Po uplynutí doby použijte jemný kartáček (může se jednat o váš starý zubní) a zbavte se nezvaného návštěvníka!

Domácí prostředky, které nezklamou

Co se týče velkých spotřebičů, jako jsou myčky nádobí a pračky, i ty mají prospěch z ošetření octem! Jednoduše stačí nalít jeden či dva šálky octa do prázdného spotřebiče a zapnout ho na jeden mycí cyklus. Totéž v podstatě platí i u varných konvic. Jeden díl octa a jeden díl vody nechte působit přes noc a ráno konvici zapněte. Horkou vodu vylijte a konvici vypláchněte. Co ještě funguje?

Rozkrojený citron nebo čerstvě vymačkaná citronová šťáva taktéž patří k pomocníkům číslo jedna. Počínejte si přitom stejně jako u směsí s octem. Chcete-li použít čerstvý citron, mějte na paměti, že k čistění povrchů je účinná řezná strana. Šťáva se zase víc hodí do těžce přístupných prostor.

Čisté prádlo a blyštivé šperky

Obecně platí, že kyselina z octa a citronu pracuje na rozpuštění uhličitanu vápenatého, nicméně pokud se jedná o odolnou špínu či extra tvrdohlavý vodní kámen, je vhodné použít ještě jedlou sodu. Tento lehce abrazivní prostředek vám v domácnosti nesmírně pomůže!

Nutno dodat, že zmiňovaný bílý ocet se nehodí jen pro odstraňování vodního kamene, ale je skvělou volbou pro všechny ekologické domácnosti. Zastává totiž i funkci aviváže. Stačí ocet smíchat s vodou a přidat oblíbený esenciální vonný olej. Poté směs nalijte do zdířky v pračce.

V případě, že potřebuje odstranit nevzhledné skvrny, nalijte bílý ocet přímo na špínu a následně oblečení dejte do pračky. A co takové zašlé zlaté šperky? I na ně platí tenhle zázrak! Ponořte je do bílého octa a nechte 15 minut působit. Poté opláchněte a doleštěte bavlněným hadříkem. Potřebujete ještě další důkaz, že se vám bílý ocet vyplatí?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat