Prostreno.cz

Vyžeňte klíšťata z vaší zahrady. Vyplatí se zkusit třeba česnekový odpuzovač

Že s vámi klíšťata nesdílejí stejnou adresu? Co vás nemá, poblíž vás a vašich dětí jich mohou žít desítky. Proto je nutné často sekat trávník a provést generální úklid exteriéru. A vyplatí se zkusit i česnekový odpuzovač!

Klíšťata mohou být opravdu nebezpečná. Tito škůdci jsou sice malého vzrůstu, ale dokáží způsobit velké zdravotní problémy – konkrétně jde o lymskou boreliózu (též lymeská borelióza), klíšťovou encefalitidu a ehrlichiózu, což je poměrně nově objevená infekce, která má podobný klinický obraz jako zmíněná borelióza.

Hrozba, která si nevybírá

Odborníci varují, že v závislosti na ročním období může být až polovina klíšťat infikovaná těmito vážnými nemocemi. Mnozí si mylně myslí, že do kontaktu s nimi lze přijít jen při procházce v lese. Opak je ale pravdou! Ztělesněné osminohé zlo na vás totiž může čekat i v místě, které považujete za naprosto bezpečné – na vašem vlastním pozemku za domem. Existuje nějaký způsob, jak cizopasné brouky vykázat? Zkuste tato preventivní opatření, experti tvrdí, že se neminou účinkem!

Sekejte zahradu. Tak často, jak to jen půjde

Pravidelný „sestřih“ travnatých ploch je skvělou prevencí, neboť klíšťata se většinou vyskytují ve vysoké trávě. Pokud jim tímto způsobem hodně snížíte atraktivitu přírodního bydliště, existuje vysoká šance, že se půjdou poohlédnout po jiném a bujnějším „příbytku“. Je tedy nejvyšší čas nakopnout sekačku!

Proveďte generální úklid venkovních prostor

Tak jasně, přípravy na letní sezonu jsou stejně v plném proudu, takže byste něco takového dřív či později jistě udělali. Ze zahrady je třeba odstranit všechno, co tam nepatří. Konkrétně se to týká listů a odřezků trávy, což je materiál, který škodným broukům poskytuje báječné útočiště. O klíšťatech je známo, že milují vlhké prostředí, proto byste jim ho neměli dobrovolně poskytovat. Čistý dvůr rovná se menší riziko jejich návštěvy.

Vytaste se s česnekem

Znáte recept na zaručený domácí pesticid? Skládá se z rozmělněných česnekových stroužků, rostlinného oleje, trochy přípravku na mytí nádobí a vody. Množství použitých ingrediencí pochopitelně závisí na velikosti vašeho pozemku, nicméně česnek by měl vždy převládat. Když s tímto postřikem ošetříte zahradu, nebude tam dvakrát příjemně klíšťatům ani komárům, kteří brzy změní letový plán. Nejprve však zkuste tento zlepšovák na malé ploše, abyste zjistili, že pesticid není příliš koncentrovaný a vaší zeleni neublíží. Pokud vše proběhne v pořádku, nemáte se čeho bát.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat