Prostreno.cz

Největší chyby v kuchyni, kterých se opakovaně dopouštíme

Snaha by byla, ale ve výsledku jídlo moc chutné není? Třeba děláte chyby, které se v kuchyni moc neodpouští! Taky dáváte rajčata do ledničky a nože myjete v myčce?

Ano, nadšení je něco, co v rámci přípravy pokrmů potřebujete, nicméně samo o sobě nestačí. Každý kuchař by měl ctít základní principy, které práci v kuchyni nestěžují a zároveň předurčují spokojenost strávníků. Jak jste na tom právě vy? Vyhýbáte se těmto prohřeškům?

Vaření těstovin v hrnci, který je příliš malý

Pro začátečníky, pokud používáte dlouhé nudle, nemusí být vhodné, pokud je před vhozením do hrnce nejdřív zlomíte. Když navíc přidáte těstoviny do malého množství vody, budou sedět ve spodní části hrnce, začnou se lepit a zgumovatí. Také váš poměr těstovinového škrobu vůči vodě bude příliš vysoký – další příčina přilepení. Takhle prostě ne.

Do velkého hrnce vlijte 5 až 6 litrů vody, přiveďte k varu a poté přisypte 2 lžíce soli (žádný ostych, profesionální kuchaři říkají, že těstovinová voda by měla být slaná jako moře). Nakonec přidejte pastu a občas promíchejte.

Použití špatného nože

Proč je špatný nůž horší než žádný? Poškozuje jídlo. Pokud jste se někdy pokoušeli rozsekat bagetu s pomocí šéfkuchařského nože, a náležitě ji u toho zploštěli, chápete. Nůž je tedy tou nejzákladnější výbavou kuchaře. Pokud v ruce držíte ten vhodný pro danou práci, máte lepší kontrolu nad čepelí. To vám umožňuje jemněji a efektivněji rozřezávat, krájet a zachovávat některé potraviny v líbivém a požadovaném tvaru.

Mimochodem, šéfkuchařský nůž (ten velký s dlouhým, širokým ostřím) se hodí pro většinu pracovních úkolů, které začínají u krájení cibule, česneku a čerstvých bylinek. Malý, štíhlý nůž je nejlepší pro práci, jako je loupání, odstraňování, stonků a výhonků. Také byste po ruce měli mít nůž s ostrými zuby, který oceníte pro krájení chleba a baget.

Nevhodné krájecí prkénko

Máte svoje oblíbené krájecí prkénko, které už něco pamatuje? Což o to, každý za sebou má nějakou tu historii, ale to, co se neodpouští, je velikost prkénka. V případě, že je příliš malé, nemáte prostor k manévrování nožem, což zvyšuje riziko poranění. Také zbytečně děláte nepořádek. Platí nepsané pravidlo: velký nůž, velká deska, malý nůž, malá deska.

Uchovávání rajčat v chladničce

Rajčata mají jemné buňky a chlad či velké teplo způsobují prasknutí buněčných stěn, čímž rajčata přicházejí o chuť. Udržujte je proto na kuchyňském pultě, a to v jediné vrstvě (pro maximální cirkulaci vzduchu) a vyhněte se přímému slunečnímu záření. (Pokud máte koktejlová rajčata v obalu, vyndávat je nemusíte. Je však důležité, aby obal obsahoval otvory.)

Vložení nožů do myčky nádobí

Vysokotlaké vodní trysky v myčce způsobují, že nože narážejí na jiné nádoby ve stříbrném koši, čímž se čepele časem poškozují. Navíc intenzivní teplo cyklu sušení může způsobit deformaci rukojeti nožů, což vede k povolení nýtů. Nože vždy umývejte ručně, držte rukojeť tak, aby čepel směřovala od vás, nakonec nůž očistěte houbičkou a okamžitě ho osušte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat