Prostreno.cz

Potraviny, které byste nikdy neměli uchovávat v mrazničce

Mrazák je skvělý vynález, který umožňuje plánovat přípravu jídel. Nehodí se však pro všechny potraviny! Co byste do něj nikdy neměli dávat? Předejděte zdravotním rizikům!

Mrazničku v domácnosti ocení prostě každý – a to nejen v parném létě. Můžete v ní mít zmrzliny nebo třeba máslo. Na druhou stranu do ní cosi nepatří. Víte, které potraviny si s ní moc nerozumějí?

Mléko

Bohužel, mléko uložené v mrazáku se může při rozmrazení rozdělit na dvě části a „zvodnatět“. Sice je stále bezpečné ho pít, nicméně nejedná se o tu nejlepší konzistenci, kterou by člověk očekával. Proto radši ne!

Brambory

Brambory mají vysoký obsah vody, takže po uložení do mrazničky často měknou. Trochu pomoci si můžete v případě, kdy do mrazničky dáte uvařené jídlo s bramborami. Rozhodně je to lepší, než tam oblíbenou přílohu dávat syrovou! Dále ušetřete mrazu vařené těstoviny a rýži.

Vejce

Vejce v mrazáku, která jsou ještě ve skořápce, patří k časovaným bombám. Obsah vody ve vajíčku se při zmrazení zvětšuje, což může způsobit, že vnější plášť praskne a stane se plodnou půdou pro bakterie. Pokud chcete vajíčka zmrazit, vždy je vyjměte ze skořápky a uložte je do vzduchotěsné nádoby opatřené popiskem.

Měkké sýry

Ukládání měkkých sýrů do mrazáku bude mít podobný výsledek jako ukládání mléka. Když přijde čas na jejich konzumaci, zůstanou vám v ruce vodnaté hrudky, očekávaná „smetanová“ struktura je zkrátka pryč.

Ovoce a zelenina

Jakákoli rostlina nebo ovoce, které má vysokou koncentraci vody, jako je celer, okurka, saláty či meloun, mrazničku nepřežijí, protože obsazená voda rychle tvoří ledové krystaly. Co to znamená, když přijde čas na rozmražení těchto potravin? Počítejte s nepoživatelným nepořádkem.

Maso

Nikdy zpátky do chladu nevracejte již jednou rozmražené maso! Přitahuje potenciálně škodlivé bakterie. A je úplně jedno, o jaký druh se jedná. Ostatně, to platí pro všechno, co se už jednou s mrazničkou seznámí.

Jogurt

Dobrou zprávou je, že zmrazení jogurtu nezabije zdravé a živé aktivní kultury. Na druhou stranu textura jogurtu ztratí svůj smetanový nádech. (To platí i pro smetanu, majonézu nebo pudink.) Je vám to jedno? Pak si to všechno do chladu klidně dejte…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat