Prostreno.cz

Těstoviny ze spiralizéru. Pomůžou vám srazit kalorickou hodnotu jídla

Existuje mnoho důvodů, proč se někteří lidé vyhýbají těstovinám, přičemž mezi ty nejčastější patří snížení tělesné hmotnosti či intolerance na lepek. Naštěstí se na takovou „pastu“ dá přeměnit i zelenina! Které druhy použít?

Snížení množství kalorií a sacharidů či odstranění lepku. Pokud usilujete právě o tohle, lze v kuchyni využít třeba cuketu, mrkev, řepu, bramboru či okurku, ze kterých se dají připravit báječné nudle. Vše, co potřebujete, je nůž, zeleninová škrabka a spiralizér. (Za ten ve verzi „mini“, tedy ruční, zaplatíte asi 200 korun.) Oloupanou zeleninu pokrájejte na menší kousky a prožeňte přes břity spiralizéru. Zbytky v žádném případě nevyhazujte, ty se zužitkují v polévce nebo v salátu. A kde vzít inspiraci pro konkrétní recepty?

Batátové nudle

Už vás někdy napadlo uvařit batáty a ty využít coby vegetariánskou základnu pro báječné jídlo? Bravurně nahradí rýžové nudle, které jsou tak oblíbené v thajské kuchyni! Navíc s každým soustem obohatíte svůj organismus o slušnou porci betakarotenu. (Sladké brambory vždy vařte s trochou tuku, abyste zvýšili vstřebatelnost této důležité látky.) K „nudlím“ se hodí třeba rajčatová omáčka složená z 1 stroužku česneku, 1–2 lžic olivového oleje, 5 velkých a zralých rajčat či rajčatového pyré, bazalky, soli, pepře a strouhaného sýra (ideálně parmazán). Počítejte tak s 350 kaloriemi na porci.

Pikantní asijská mrkev

Mrkev oškrabejte a připravte si nudle. Těmto oranžovým sluší sladký, slaný a pikantní přídavek. Použijte proto kokosové mléko nebo med, slanou sójovou omáčku a trochu chilli. Získáte tak pastu, která přirozeně podtrhne sladkost mrkve a zároveň vás přenese do Asie. Mimochodem, mrkev podle vědců funguje jako ochránce jater a zároveň reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. V tomto případě počítejte s asi 200 kaloriemi na porci.

Cacio e Pepe

Cacio e Pepe je klasická římská pasta, která se tradičně vyrábí se třemi základními složkami: sýrem Pecorino Romano, spoustou čerstvého černého pepře a samozřejmě těstovinami (obvykle špagety). Je to tak jednoduchý a zároveň božský recept! Takže, jak proměnit tuto klasiku v nový koncept? Použijte oranžové a žluté papriky, které zastanou roli těstovin. Jsou bohaté na živiny, zejména vitamin C, ale mají nízký obsah kalorií. Na každou porci jich připadá tak 160.

Řecký okurkový salát

Pokud máte rádi chladné saláty a milujete řeckou kuchyni, zkuste tento salát plný „nudliček“. Má chuťový profil tradičního tzatziki a je postaven na jogurtu a okurce, která je v tomto osvěžujícím receptu hlavním hercem. Ačkoli s klasickými těstovinami nemá žádné spojení, na nudličky pokrájená salátová okurka je trochu připomíná. K ruce si připravte sůl, 2 stroužky česneku, vaničku měkkého tvarohu, pepř, kelímek bílého jogurtu, panenský olivový olej, asi tak 300 gramů salátové okurky, 1 lžičku citronové šťávy a vetší kelímek pravého řeckého jogurtu. Okurkové nudličky promíchejte se zbytkem ingrediencí. A počet kalorií na porci? Něco okolo 150.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat