Prostreno.cz

Kompostovat se vyplatí i u malé zahrádky

Kompostujete? Děláte jedině dobře! Kompost coby organický prostředek určený pro zlepšení půdy, který obsahuje stabilizované organické látky a rostlinné živiny získané řízeným biologickým rozkladem, je v mnoha směrech nesmírně užitečný. Jak může zlepšit život v rámci celé planety?

Kompostování je velkým přínosem pro jedince i celou planetu. Nevěříte? Tohle jsou důvody, proč i vy byste se měli vrátit k přírodním zázrakům!

Snižuje množství skládkovaného odpadu

Nedávný odhad jisté agentury pro ochranu životního prostředí odhalil, že díky kompostu se snižuje množství veškeré odpadu na skládkách, a to až o čtvrtinu. Je přitom příjemné vědět, že čtvrtina odpadu, který lidstvo vyprodukuje, může být přeměněna na půdu bohatou na živiny. A to je rozhodně důvod, proč kompostovat!

Přispívá k vytváření nové půdy bohaté na živiny

Kompostování organického odpadu vytváří vynikající plnohodnotný doplněk bohatý na živiny, který zvyšuje celkovou kvalitu půdy ekologických zahrad a hospodářství. Přidání kompostu do zahradní půdy může ve skutečnosti posílit produkci jedlých i okrasných rostlin. Kdo by právě tohle nebral?

Eliminuje celkové množství emisí skleníkových plynů

Kompostování snižuje množství plynů vytvořených organickými materiály na skládkách. Agentury na ochranu životního prostředí přitom odhadují, že skládky jsou největšími producenty toxických metanových plynů. Platí přitom, že pokud by všichni kompostovali, mohly by se drasticky snížit hladiny metanu na naší planetě!

Zvyšuje kvalitu ovzduší

Mnoho zahrádkářů volí šetrnější cestu, jak zužitkovat odpad. Nepálí zbytky, nezbavují se věcí, které mohou do ovzduší uvolňovat smrtelné chemické dioxiny, jež se podílejí na rozvoji astmatu, alergických reakcí a hlavně toxického vzduchu. Nebezpečný odpad se sváží a likviduje ve speciálních spalovnách – a ten zbytek, co domácnost vyprodukuje, může být nesmírně užitečný. Mimochodem, co děláte třeba s takovými slupkami od brambor?

Odstraňuje zahradní škůdce

Kromě důležitých mikroživin, které kompost nabízí, působí také jako přírodní, pomalu se uvolňující zahradní hnojivo a přírodní pesticid. Také zabraňuje škodlivému toxickému odtékání do vodních cest.

Neutralizuje půdu

Přidání kompostu do půdy zabraňuje tomu, aby půda byla příliš kyselá nebo naopak alkalická, tedy akorát. Jedná se přitom o ideální podmínky pro růst většiny zahradních rostlin.

Navyšuje množství vzduchových kapes

Kompost má schopnost stimulovat seskupení půdních částic, což přispívá ke zdravé struktuře půdy. Kdo přidává kompost do zeminy, zvyšuje také množství vzduchových kapes a kanálů mezi jednotlivými půdními strukturami. Kompost zároveň zabraňuje erozi půdy a podporuje její biologickou rozmanitost. Vše od zeleniny po bylinky a květiny si tak přichází na svoje.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat