Prostreno.cz

Vyrobte si doma kvalitní zubní pastu bez chemie

Už vás nebaví vyhazovat nemalé peníze za zázračné zubní pasty? Vyrobte si jednu doma – bez chemikálií a dalších látek, které k čištění zubů vůbec nepotřebujete.

Snad každý člověk dbá na správnou ústní hygienu. V touze po zářivém úsměvu jsou spotřebitelé často lapeni velkými komerčními výrobci zubních past, které zaručují okamžitý efekt úsměvu hollywoodské hvězdy. Tyto výrobky jsou často nejen předražené, ale navíc obsahují i chemikálie, které mohou z dlouhodobého hlediska poškodit chrup. Stejně jako u ostatní kosmetiky, i zde platí, že je dobré si zubní pastu vyrobit z přírodních surovin, které zbytečně nezatěžují zdraví. Mnohdy stačí pár ingrediencí z kuchyně, výsledný efekt mile překvapí.

Vyrábíme pastu – doma!

Výroba domácí zubní pasty je opravdu jednoduchá a receptů na ni je hned několik. Složení si můžete sami upravovat, dokud nevytvoříte tu správnou kombinaci, kterou budete milovat! Potřebovat budete pouze ingredience, jež najdete doma, a to jedlou sodu, sůl, éterický olej z máty a filtrovanou vodu. Všechny položky jednoduše smíchejte do požadované konzistence a dejte do vhodné uzavíratelné nádoby.

Důležité složky domácí produkce

Doma vyrobená pasta obsahuje ve své podstatě všechny důležité složky, tak jako pasty od různých výrobců. Jenže tahle je bez přidaných barviv, sladidel a chemie. Jedlá soda zajistí bělicí a brusnou složku, která zbaví zuby zbytků nečistot. Antibakteriálně zase působí éterický olej, jež se postará o svěží dech. Pokud nemáte rádi mátu, vyzkoušejte tea tree olej. Stačí ale pouze pár kapek.

Do pasty také můžete přidat čerstvé bylinky, nasekané na drobné kousky, tím svůj výtvor obohatíte. A co přidaná sůl? Tak ta zase pomáhá odstraňovat skvrny a chrup krásně vybělí. Obsahuje také přírodní zdroj fluoridu, který je bonusem jak pro zuby, tak pro dásně.

A k čemu se hodí kokos?

Jako základ se dá použít také čistý kokosový tuk, do kterého stačí přimíchat ostatní ingredience. Tuk je chuťově příjemný, a navíc má mírně protibakteriální účinky. Při pokojové teplotě si drží pevnou konzistenci, kterou lze navíc jednoduše upravit. Například tím, že ho dáte na chvíli ztuhnout do ledničky. Chuť pasty můžete doladit i stévií, pak je výsledek sladší, což milují především děti. Starší ratolesti zase ocení samotný proces výroby, který je jistě bude bavit.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat