Prostreno.cz

Dokonalá dispozice kuchyňského prostoru

Kuchyň je srdcem i žaludkem domova. Jaká by měla být, aby splňovala všechny vaše požadavky a přání? Na její dispozici hodně záleží! Dáváte přednost samotě, nebo společnosti?

Ve všech starých pohádkách a povídkách je nanejvýš patrné, že dřív probíhal společný život v jediné teplé místnosti v domě, a tou byla světnice s kuchyní. V těchto prostorách se odehrávalo všechno důležité. V moderních domácnostech se k podobnému konceptu přihlíží, ovšem kuchyň a obývací prostor, obojí propojené, nemusí vyhovovat každému. V podstatě každá varianta má nějaké to pro a proti. K čemu přihlédnout, pokud uvažujete nad novou kuchyní, nebo hodláte předělat tu starou?

Kuchyň a obývací pokoj jako 2 v 1

Na propojených prostorách je sympatické, že všichni členové rodiny mohou trávit čas společně. Kuchař (nebo kuchařka) může při přípravě jídla komunikovat s ostatními, všichni jsou si tak nějak blíž. Mezi nevýhody ovšem patří to, že se bytem nebo domem šíří všemožné pachy, které nezachytí ani ta nejlepší digestoř. Ostatně, právě ona může svým hlukem narušovat idylku druhých.

Separovaná kuchyň

Mít kuchyň „za rohem“ představuje, že hluk i pachy zůstávají oddělené. Taky případný nepořádek se před nečekanou návštěvou lépe „ztratí“. Je tu však něco, co určitým typům kuchařů vadí. Samota. Jistě, leckdo si rád odpočine od rodinného ruchu a do kuchyně se tak říkajíc schová, ovšem na druhou stranu není příjemné, pokud se rodina společně dívá na nějaký film a ten, kdo jí připravuje pohoštění, o polovinu z něj přijde. A to jen proto, že s dobrými úmysly chystá něco na zub. K tomuto faktu je také třeba přihlédnout. Tak co, už máte jasno, jestli dáte přednost první nebo druhé variantě? Možná nemáte na výběr, neboť vaše kuchyň je až příliš malá a nesnese žádné úpravy. To ale žádný problém nepředstavuje!

Stísněné prostory

V malé kuchyni je třeba využít každý centimetr, například i prostory na stěnách. Rozhlédněte se a hledejte i na méně obvyklých místech. Hodí se pořídit si odklopnou pracovní kuchyňskou desku, kterou v případě vaření na sporáku anebo při práci ve dřezu jednoduše odklopíte nahoru. Také vymalujte světlou barvou, prostor bude působit větší. Dokonce i nábytek by měl být spíš světlejší. Jestli vám vadí, že bílá se drží trochu „při zdi“, oživte ji barevnými doplňky.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353341/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat