Prostreno.cz

Vyžeňte navždy otravné škůdce z domácnosti

S jarním počasím otevíráme okna a dveře ve snaze vyvětrat a pustit do bytu čerstvý vzduch. Tím ale zveme domů i nezvané hosty - mravence, mouchy, komáry. Zvolte proti nim tu správnou strategii. Ideálně takovou, ve které hrají hlavní roli esenciální oleje, česnek, ocet a uhlí!

Ano, zase je tu období, v němž není o návštěvy obtěžujícího hmyzu nouze. Také jste už v kuchyni narazili na houf mravenců, kteří pátrají po něčem k snědku? Nebo byste ze svého obydlí vykázali raději bzučící mouchy, jež ke všemu přenášejí bakterie? Tak či tak, ne každý je fanouškem elektrických odpuzovačů, chemických odpařovačů a dalších drahých pomocníků. Ani vy si na tyhle zlepšováky nepotrpíte? Pak omrkněte domácí zásoby, to byste možná nevěřili, kolik zbraní máte po ruce!

Na mravence platí křída a chilli

Malí nepřátelé bývají velmi dotěrnými hosty. Jejich invazi ale lze šikovně zastavit práškem do pečiva, který je odrazuje. Šestinozí tvorové utíkají i před chilli a hřebíčkem. Hodit by se vám mohla informace, že z duše nenávidí také dřevěné uhlí, skořici, okurku či školní křídu. Za spolehlivou stopku jejich výskytu rovněž platí směs připravená z jedné kostky droždí, polévkové lžíce vlažné vody a trochy krystalového cukru. Ingredience rozmíchejte na kašičku a past položte tam, kudy se dostávají do bytu.

Mouchu vyženete česnekem nebo mátou

Nejen upír před česnekem prchá jako o život, i mouše jeho silné aroma natolik vadí, že raději změní letový plán. Ovšem tím to nekončí, neboť tenhle „otrava“ dvakrát nemusí ani rajčata, mátu peprnou a levanduli, přičemž se velikým obloukem vyhne také žlutým barvám. Recept našich prababiček praví, že osvědčeným prostředkem proti živočichům, kteří se vzduchem pohybují rychlostí 8 km/h, je bobkový list namočený v oleji. Pokud jde o jejich odolné pozůstatky na oknech, s nimi si hravě poradí pivo či obyčejný černý čaj.

V boji s komáry se spolehněte na ocet

Co nevidět bude aktuální i tato „hrozba“, kvůli níž se jeden ani pořádně nevyspí. Víte, že proti komárům dokonale funguje esenciální eukalyptus? Jakmile voňavého spasitele kápnete do aromalampy, budete mít klid. Nic nezkazíte ani tím, když čas od času necháte na plotně odpařit malé množství octa. Zvažte i pořízení citronelové trávy, neboť patří k vyhledávaným rostlinám odrazující krvelačné komáry. Má však i léčivé účinky čaj z jejích listů usnadňuje trávení, zvyšuje schopnost koncentrace a pomáhá detoxikovat játra i ledviny.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat