Prostreno.cz

Netradiční využití olivového oleje doma i na zahradě

Olivový olej má jistě většina z nás v kuchyni. Ale víte, že není dobrý jen do salátu? Olivový olej má spoustu využití, jak v domě, tak i na zahradě. Poznejte jeho všestrannost a už nebudete muset utrácet za drahé speciální přípravky.

Ochrání dřevěná prkénka a náčiní

Také máte v kuchyni dřevěné prkénko, salátové mísy a další různé náčiní ze dřeva? Díky olivovému oleji jim můžete snadno prodloužit životnost. Dřevěné nádobí umyjte jako obvykle, nechte oschnou a poté pomocí vatového tamponku potřete olivovým olejem, a nakonec měkkým hadříkem do sucha. Dřevěné nádobí bude stále jako nové, nebude praskat a ochráníte ho i před zabarvením od potravin.

Snadné odměřování

Pokud potřebujete odměřit například med, arašídové máslo nebo hořčici lžící či lžičkou, tak jistě víte, že část zůstane na lžíci, místo v pokrmu. Před odměřováním lžíci potřete olivovým olejem, nebo použijte sprej s olejem a poté vložte lžíci například do hořčice, uvidíte, jak celá dávka krásně sklouzne tam kam potřebujete a lžíce bude jen od oleje.

Péče o nerez a stříbro

Jistě máte doma nějaký nerezový spotřebič, nebo dokonce celou sadu nádobí. Pokud i vás trápí skvrnky od vody, jednoduše nerezové povrchy otřete papírovou utěrkou pokapanou olivovým olejem. Na závěr přeleštěte suchým, měkkým hadříkem. Uvidíte, že nerez bude vypadat jako nový. To samé platí o stříbru. Pokud máte stříbrné lžičky po babičce, tak je to nejlepší péče jakou jim můžete dopřát, navíc olivový olej zpomalí oxidaci, která způsobuje skvrny.

Zbytky lepidla

Potřebujete odstranit samolepku a zbytky lepidla, není nic snazšího než sáhnout po olivovém oleji. Samolepku nebo znečištěné místo potřete olejem, nechte působit přibližně 15 minut a poté samolepku snadno odstraníte a lepidlo půjde snadněji setřít.

Péče o kožené výrobky

Máte kožené boty, kabelku nebo kožený nábytek? Kůži můžete snadno udržovat i za pomoci běžného „oliváče“. Stačí jen měkký hadřík, kterým vetřete olej do koženého výrobku a dalším měkkým, suchým hadříkem vyleštíte. Pravidelnou péči prodlužujete životnost výrobku, opakujte podle potřeby.

Prodlouží životnost žiletce

Kvalitní žiletka je poměrně drahá záležitost, a pokud chcete, aby vám dlouho vydržela je potřeba se o ni starat. Tak jako každý kov, břity v žiletce korodují a vlhkost v koupelně to pěkně urychluje. Po použití žiletky ji osušte a pomocí vatového tamponku ji potřete olejem, olej kov ochrání a zabraňuje korozi.

Proti hmyzu

Pokud máte zahradu, kde máte sudy na zalévání, tak právě v nich se nejčastěji skrývají larvy komárů, které vás za pár dní začnou pořádně obtěžovat. Abyste zabránili komářímu hemžení, nalijte do sudů či jiných nádob s vodou pár kapek olej. Olej bude plavat nahoře a tím komárům zamezíte přístup. Rostlinám olej nijak neublíží ba naopak.

Olivový olej můžete využít i jako přírodní repelent proti klíšťatům, stačí se s ním jen namazat a uvidíte, že se vám klíšťata vyhnou obloukem. A navíc skvěle hydratuje pokožku. Zkrátka za pokus nic nedáte.

Osvěží rostliny

Jak již bylo řečeno výše, olivový olej květinám nevadí ba naopak, pokud pěstuje palmy a kapradiny, ty olej přímo milují. Jejich listy budou stále svěží, když jim do zálivky přidáte 2 lžíce olivového oleje, přibližně jednou za měsíc.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů

Jindřiška Brodecká
24.07.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat