Prostreno.cz

Toužíte po čisté domácnosti? Na tyhle chybičky si dejte pozor

Čistá, voňavá a útulná domácnost je sen každé ženy, ale nic není zadarmo. Pokud máte velký byt či dům, stojí za tím někdy i několik hodin práce. Tak proč si to ztěžovat? Máme pro vás několik drobných chybiček, kterých se často nevědomky dopouštíme.

Uklízíte pravidelně a stejně vás trápí plísně nebo zápach? Možná je problém tam, kde byste ho nehledali. Co při úklidu nepodceňovat?

Mokré ručníky a sprchové závěsy

Koupelna je místo jako stvořené pro množení různých plísní. Proto by koupelna měla být dobře větraná. Pokud víte, že vám v koupelně ručníky neuschnou, nenechávejte je tam, a raději přemístěte na sušák. Čím rychleji ručník uschne, tím méně se v něm stihne utvořit bakterií. Pozor také na sprchové závěsy, pokud je koupelna příliš vlhká, budete je muset častěji měnit. Některé závěsy se dají dokonce i vyprat.

Nadmíra čisticích prostředků

Myslíte si, že čím více prostředku použijete, tím bude více fungovat? To je častý omyl, výrobci mají dávkování odzkoušené moc dobře, takže je zbytečné to přehánět. Nemluvě o tom, že chemické čističe nejsou zrovna šetrné k přírodě. A také si uvědomte, že všechnu chemii také vdechujete. Tady rozhodně platí, že méně je někdy více.

Pozor také na silné chemické čističe, pokud se v domácnosti pohybují malé děti nebo domácí mazlíčci. Měli byste si být také vědomi toxicity výrobků, se kterými uklízíte. Nejenže hrozí přímý kontakt, ale jde také o vdechování těchto chemikálií, což může být pro malé dítě a mazlíčka velmi nebezpečné.

Zapomínáte čistit úklidové pomocníky

Myčka, pračka, vysavač jsou velmi vytěžovanými spotřebiči, ale pokud se o ně nebudete starat, tak je to stejné, jako byste vůbec neuklidili. V myčce i pračce je značná vlhkost a pro množení bakterií je to místo jako stvořené. A to nemluvě o zanesených filtrech. I když je to nepříjemná práce, měli byste čistit své spotřebiče pravidelně. To samé platí o vysavači, všechna špína včetně různých „breberek“ se ukrývá v sáčku. Kdybyste to viděli pod mikroskopem, možná byste se zděsili, kolik nezvaných hostů s vámi bydlí pod jednou střechou.

Dezinfekční ubrousky

Jedním ubrouskem otřete celou koupelnu a pokračujete na toaletu… Dezinfekční ubrousky jsou skvělou záležitostí pro rychlý a snadný úklid, ale pokud je nepoužíváte správně, jen šíříte bakterie po bytě. Uvědomte si jaké povrchy utíráte, pro důkladné čištění použijte více ubrousků nebo čistý hadřík a vhodný dezinfekční prostředek. Skvělým pomocníkem je i obyčejný ocet.

Špinavé nádobí se zbytky jídla

Zrovna dojíte a už na vás čeká hora nádobí. Komu by se do toho chtělo? Špinavé nádobí vám neuteče, ale pokud na něm jsou i zbytky jídla, tak si koledujete o pěkný zápach v kuchyni, přispíváte k množení různých mušek, a to ani nemluvě o plísních, jejichž spory se šíří vzduchem.

Přeplněná lednice

Nesprávně skladované potraviny podporují růst plísní a bakterií. Pokud máte přeplněnou ledničku, není divu, že něco přehlédnete a plíseň vesele roste. I lednici byste měli čas od času pořádně uklidit a vytřít.

Hromadění papíru

I v dnešní době, kde je už většina věcí online, včetně různých vyúčtování a elektronických časopisů tak se stále v některých domácnost kupí hory papírového odpadu ve kterém se akorát drží prach. Možná je na čase to protřídit. Projděte staré účty, zbavte se starých novin a časopisů.

A pokud si nedokážete představit den bez tištěných novin, nebo svého oblíbeného časopisu, tak zauvažujte, co s nimi ještě můžete udělat, až je přečtete. Jednoduše je můžete poslat dál, dalšímu čtenáři a hromadění papírového odpadu už nebude váš problém.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat