Prostreno.cz

Tohle se vám může vymstít: Co nenechávat v autě během léta

Venkovní teploty se pomalu, ale jistě zvyšují. Proto byste si měli rozmyslet, co necháte v autě. Zapomenuté pití vás neosvěží, ale navíc může být kontaminované škodlivými chemikáliemi! A to není zdaleka to nejhorší!

Během slunečného dne bývá v interiéru vozu mnohem více stupňů než venku. Pokud je ve stínu 30 °C, v autě lze naměřit až 60 °C! Všichni snad vědí, jak nebezpečné je nechávat uvnitř malé děti nebo zvířata. Už pouhých deset minut se jim může stát osudnými! Většina lidí však často zapomíná i na ostatní věci, které nejenže lákají pozornost nenechavých kolemjdoucích a zvyšují tak riziko krádeže, ale především dokážou způsobit nemilé zdravotní problémy! Podívejte se, které drobnosti vám jsou schopné pěkně „zavařit“.

Léky, krémy na opalování a sluneční brýle

Když si přečtěte příbalový letáček léků, zjistíte, že se mají skladovat při pokojové teplotě. Ve chvíli, kdy je necháte v autě, a teplota v něm přesáhne 25 °C, jejich molekulární struktura se změní a stanou se neúčinné. Podobně jsou na tom krémy na opalování. I ony ztrácejí svůj účinek!

Extrémním teplotám se nedoporučuje vystavovat ani sluneční či dioptrické brýle. Možná si myslíte, že je to praktické, mít jeden pár brýlí doma a náhradní v autě, nicméně tím riskujete jejich poškození. Čočky se totiž vyrábějí z polykarbonátu, který má bod tání již při 21 °C. Plastové rámy se roztaví a ty kovové se spolu s čočkami zdeformují.

Elektronická zařízení, CD a DVD

Přenosná navigace je dnes součástí velkého množství automobilů. Málokdo ji však po zaparkování bere s sebou. Jestliže také patříte k těm, kteří mají GPS neustále připevněnou na palubní desce nebo okně, dejte si pozor, ať se vám to nevymstí! Krom toho, že dokáže i tato „maličkost" přilákat nechtěnou pozornost zlodějů, teplo jí nesvědčí, stejně jako mnoha jiným elektronickým spotřebičům.

Čočky, paměťové karty a další přístroje se mohou již po několika minutách nenávratně zničit. Baterie, jež bývají obsaženy v mnoha zařízeních, ohrožují dokonce i zdraví! Hrozí u nich riziko úniku škodlivých kyselin a následné podráždění dýchacích cest, očí a kůže. Jestliže se ručička teploměru blíží k 35 °C, kapacita baterie se snižuje a v některých případech dochází k úplnému znehodnocení.

Pokud jde o CD a DVD, ty jsou většinou vyrobeny z polykarbonátu a ten se nejen roztápí, jak již bylo zmíněno, ale klesá i kvalita vašich oblíbených nahrávek na těchto nosičích.

Jídlo, pití, sladkosti a jiné potraviny

Rozteklá čokoláda dokáže člověka pořádně naštvat. Věřte však, že to je to nejmenší zlo. Když však zapomenete v kufru jiné potraviny, jako jsou mléčné produkty a výrobky z masa, přivítá vás po návratu do auta nepříjemný odér, jenž budete dlouho větrat. Přestože se potraviny mohou zdát být v pořádku, jejich požitím riskujete závažné zdravotní potíže. Působením vysokých teplot se rychle množí například bakterie obávané salmonely. Zahřátím sycených nápojů v plechovce hrozí jejich výbuch. Zapomenutých limonád v plastových lahvích byste se měli vyvarovat také. Plast totiž do nápojů vypouští chemikálie!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat