Prostreno.cz

Prověřené domácí triky proti vším

Návrat do škol a školek se blíží a s tím možná nákaza obávanou vší dětskou. Je dobré být na útok připraven! Které domácí vychytávky vás tohoto dotěrného parazita zbaví?

Vši jsou drobný hmyz, který se živí lidskou krví. Dospělé vši měří 2 až 3 milimetry na délku a kladou vejce na vlasy, těsně u pokožky. Mohou zamořit ochlupení, řasy a obočí, i když nejčastěji žijí ve vlasech. Mnoho lidí přitom věří, že domácí prostředky mohou zabít vši, vajíčka nebo obojí. Co na ně zabírá?

Anýzový olej

Studie přírodních léčiv z roku 2018 potvrdila, že anýzový olej je jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků na vši, který jich zbavuje – trvale. Lidé, kteří použili jiné bylinné prostředky, obvykle hlásili opětovné „osídlení“ své hlavy během několika měsíců. Vivat, anýz!

Olivový olej

Olivový olej nabízí podobné výhody jako ten anýzový. Potenciálně dusí vši a brání jim v návratu. Proto jej přírodní medicína vřele doporučuje, někdy i v kombinaci s již uvedeným anýzovým olejem. Tak si i vy namíchejte medicínu, která vším rozhodně chutnat nebude!

Kokosový olej

Kokosový olej se běžně doporučuje pro lidi se suchou pokožkou a vlasy. Málokdo však ví, že čtyři hodiny po aplikaci čistého kokosového oleje na pokožku hlavy a vlasy ničí vši z 80 procent. Jen tak pro srovnání, nejúčinnější léčivé šampony vší zbavují zhruba na 90 procent.

Olej z čajovníku

Olej z čajovníku je oblíbeným domácím prostředkem pro mnoho kožních onemocnění, protože má antimikrobiální vlastnosti. Rozumí si i s olejem levandulovým, který lze na vši použít také. Bohužel, mezi jeho nevýhody patří, že někdy dráždí pokožku a způsobuje vyrážku či svědění.

Vazelína

Ropná vazelína zabíjí vši tak, že je udusí. Prý zabírá, jenže je mastná a její odstranění může vyžadovat opakované mytí hlavy. Naštěstí bylinkáři a příznivci přírodních léčivých přípravků tvrdí, že na výběr jsou i další možnosti, včetně česneku, tymiánového a sezamového oleje. Existuje však jen málo vědeckých důkazů, které by podporovaly jejich účinnost.

Zdroj: kidshealth.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat