Prostreno.cz

Opravdu víte, jak uchovávat potraviny čerstvé?

Pokud chcete, aby vaše nakoupené potraviny zůstaly čerstvé a tím pádem zdravotně nezávadné, je třeba jim věnovat dostatečnou pozornost, počínaje již samotným nákupem v obchodě. Právě zkažené potraviny jsou jednou z hlavních příčin různých onemocnění zažívacího traktu. Takové riziko však můžete výrazně snížit, pokud budete dodržovat několik základních pravidel.

Nákup potravin

Už při nákupu byste měli postupovat s ohledem na potřeby jednotlivých potravin tak, aby chlazené a mražené potraviny putovaly z regálu do košíku až jako poslední, a tím pádem nebyly zbytečně vystavovány delšímu pobytu ve zvýšených teplotách. Také chlazené potraviny, které bývají choulostivé na změnu teplot (maso, uzeniny, mléčné výrobky apod.), je potřeba co nejrychleji opět svěřit chladnému prostředí. Jestliže vás z obchodu čeká delší cetsa, je dobré transportovat je například v chladicí tašce. Na trhu najdete rovněž menší chladicí boxy či pytlíky, které jsou vhodné například na svačiny.

Uskladnění doma

Pokud chcete kvalitu výrobku zachovat, nesmíme přerušit tzv. chladicí řetězec, tedy jednu ze základních podmínek pro udržení bezpečnosti potravin. Důvodem, proč být při přechovávání obzvlášť opatrní, je také vyšší obsah vody v potravinách, který vytváří příznivé prostředí pro množení mikrobů. Výrobky choulostivé na teplo proto co nejrychleji přesuňte do lednice či mrazáku. Dokonce i správným umístěním v rámci lednice můžete kvalitu potravin prodloužit. Základem je však udržovat ji v čistotě a uchovávat potraviny v obalech. Teplota by se měla pohybovat do 5 °C a lednici byste neměli otvírat častěji, než je nutné, aby se v ní zbytečně nezvyšovala teplota. I z toho důvodu dávejte nejblíž ke dveřím potraviny, které používáte nejčastěji. Průběžně kontrolujte datum spotřeby a podle toho potraviny konzumujte. Lednice by neměla být přeplněná, aby mohl chladný vzduch volně cirkulovat a plnit svou funkci.

Některé potraviny by spolu v lednici neměly příliš těsně sousedit. Například syrové maso by nemělo být umístěno v blízkosti zeleniny nebo vařeného masa či mléčných výrobků. Jinak totiž hrozí, že dojde k nebezpečné kontaminaci.

Dbejte také na oddělené ukládání potravin (buď uzavřením nebo obalením potravinovou fólií). Ovoce a zelenina by měly být skladovány odděleně v teplejší části lednice (cca 10 °C), například v dolních boxech. Vejce zase vyžadují nekolísavou teplotu od 5 do 18 °C, pro ně se tedy hodí vrchní police a skladování v odpovídajících kartonech.

Mražené potraviny skladujte vždy v mrazáku pod předepsanou teplotou, na které závisí i trvanlivost výrobku – čím nižší teplota, tím déle mražený výrobek vydrží. Současně je třeba dodržovat známé pravidlo: rozmrazené potraviny nikdy znovu nezmrazujeme. Zejména u větších kusů masa dbejte před použitím na dokonalé rozmrazení, jinak by nemuselo při tepelné úpravě dojít k dostatečnému prohřátí všech částí masa.

Manipulace s potravinami

Před manipulací s potravinami i poté si vždy nejprve umyjte ruce. Zvláště během přípravy syrového masa a vajec je třeba dbát na zvýšenou hygienu rukou, ale i náčiní, jako je prkénko, nůž apod. Kontaminovat se totiž můžete nejen pozřením nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také tzv. křížovou kontaminací, tedy například krájením syrového masa a následně použitím toho samého prkénka na krájení zeleniny do salátu.

Nakupujme rozumně a jen to, co sníme

Poměrně typickým obrázkem v hypermarketech bývá rodina s přeplněným vozíkem a zásobami jídla jako na pustý ostrov. To však není úplně ideální postup. V zápalu nakupování často sáhnete i po tom, co nestihnete spotřebovat do předepsaného data a potraviny nám pak doma podléhají zkáze jedna za druhou. Výhodnější je nakupovat méně a často, tedy tak, abychom doma měli vždy ty nejčerstvější potraviny.

O čerstvosti se přitom přesvědčujme i přímo v obchodě. Nekupujte výrobky s poškozeným obalem, ovoce a zeleninu vybírejte pouze bez defektů, hnilob či plísní, a pokud na takový kus narazíte doma, rozhodně jej nekonzumujte. Plíseň totiž napadá celý plod, nejen viditelně plesnivou část. Při výběru pečiva používejte igelitové rukavice či sáčky, u chlazených výrobků kontrolujte data trvanlivosti a ubezpečte se, že je do daného data spotřebujete.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat