Prostreno.cz

Odpadu nejvíce škodí nánosy tuky

Ne každý se narodí se šroubovákem v ruce a mnoho domácností obývají pouze ženy, takže občasný zásah zkušenějšího kutila nebo rovnou instalatéra bývá potřeba. Právě proto bychom se měli zamýšlet nad důsledky našeho pravidelného domácího počínání. Často totiž opakujeme chyby, které nás dříve či později donutí sáhnout hluboko do peněženky. Zeptali jsme se zkušeného odborníka, které jsou ty nejčastější.

Toaleta místo odpadkového koše

„Naprosto nejčastějším problémem, kvůli kterým nás lidé volají, jsou ucpané odpady. V lepším případě zvládneme situaci vyřešit pružinou, pomocí které překážku v potrubí odstraníme, někdy to ovšem nepomůže, a tak je potřeba najít překážku pomocí speciální kamery a v tom místě se pak k potrubí a ‚špuntu‘ prosekat,“ vysvětluje Vlastimil Linhart, odborník v oblasti instalatérských služeb.

„Bohužel tato potíž vzniká nejčastěji proto, že lidé do záchodu házejí věci, které tam nemají co dělat. Nejčastěji vlhčené ubrousky, odličovací tampony nebo dámské hygienické potřeby,“ dodává.

Tuky v odpadech

Samostatnou kapitolou jsou také nánosy tuku, které způsobují neprůchodnost potrubí, a to zejména v kuchyni. „Ačkoli existují sběrny na použitý tuk, jen málokdo slévá zbytky z pánve do sklenic, které následně odevzdá k likvidaci. Olej jednoduše vylijí do odpadu, kde ztuhne, nabalí na sebe další zbytky jídla a nečistoty a problém je na světě,“ popisuje V. Linhart.

Pokud v místě vašeho bydliště není sběrný kontejner na olej a tuky, ani sběrný dvůr, kde byste ho mohli odevzdat, raději než do odpadu ho slijte do lahve a tu pak vyhoďte do popelnice.

Špatné použití čističů odpadu

Další, velmi častou příčinou závad v domácnosti, je chybné použití louhových čističů odpadu. Ty totiž používáme většinou až tehdy, přestane-li umyvadlo nebo vana odtékat. „Čističe odpadů na bázi louhu bychom měli používat preventivně, nikoli až ve chvíli, kdy jsou odpady ucpané. Louh má sice schopnost rozpouštět nečistoty, ale pokud nemá možnost okamžitě odtéct, doteče k ucpávce, kde zatvrdne v kámen. Další důležitou věcí při použití louhu, je důkladně prolít odpady vroucí vodou. A obsah jedné konvice určitě nestačí. Ideální je šest až osm litrů,“ vysvětluje V. Linhart.

Zapomínáme na prevenci

Co oči nevidí, později potrápí naši peněženku. Řeč je o kohoutcích a kohoutech, které se skrývají v útrobách našich domů a bytů, ale běžně si jich nevšímáme, ačkoli bychom měli. „Alespoň jednou za čtvrt roku je potřeba otočit všemi kohouty, které doma máme, abychom zachovali jejich funkčnost a zároveň ji zkontrolovali. Kdyby tohle lidé pravidelně dělali, měli bychom o polovinu méně zakázek,“ směje se Linhart.

„Hovořím tedy o rohových ventilech pod umyvadly, hlavním uzávěru vody nebo třeba ventilech na tělesech radiátorů. S tím vším je potřeba čas od času zakroutit,“ uzavírá.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat