Prostreno.cz

Čištění televize bez následků

Utírání prachu je pravidelnou rutinou v každé domácnosti. Jenže elektronické spotřebiče vyvíjejí statickou elektřinu, na kterou jste se suchou prachovkou krátcí, na kbelík s vodou rovnou zapomeňte. Jaký je správný postup čištění elektrospotřebičů?

Monitory a televize

Doby, kdy jsme televizní obrazovky odmašťovali přípravkem na nádobí a kusem starého ručníku, jsou dávno pryč. Dnes již nejsou obrazovky skleněné a vyžadují zcela jinou péči. Přesto se mnoho lidí odmítá zažité metody vzdát. Dnes lze k tomuto účelu sehnat širokou řadu přípravků. Pokud se vám nechce do speciální kosmetiky investovat, použijte trochu čisté vody a suchý, bavlněný hadřík nebo takzvanou švédskou utěrku. Nikdy ale nestříkejte vodu přímo na obrazovku.

Pokud otíráte obrazovku vlhkým hadrem, vždy musí být televize vypnutá. Nejen kvůli vašemu bezpečí, ale také proto, že když je obrazovka zapnutá, vytváří teplo a vznikají na ní šmouhy. Nikdy neleštěte obrazovku papírovými utěrkami, jinak hrozí její poškrábání.

Plastové části

Plastové části elektrospotřebičů jsou na čištění podstatně jednodušší. Přesto se držte jednoduchého pravidla – čím lesklejší a tmavší část, tím méně vody používejte na její čištění. Na tmavých a lesklých površích se snadno tvoří šmouhy, které je nutné následně zdlouhavě leštit. Čas od času je ale dobré je odmastit. Jednoduše použijte trochu prostředku na nádobí a teplé vody. Spotřebič však vždy vytřete úplně do sucha.

Na lesklé plasty s jarem nemusíte. Stačí se podívat do kufru vašeho auta. Jistě v něm najdete prostředek na údržbu plastových částí interiéru, které stejně dobře poslouží i na vyleštění elektrospotřebičů. Jen si dejte pozor, ab se přípravek nedostal na monitor.

CD a DVD přehrávače

Jak vyčistit vnější obal spotřebičů, už jsme si popsali výše. Ale prachem se zanáší i mechanika těchto přístrojů. Nikdy se nesnažte přístroj rozebírat nebo do jeho útrob strkat cokoli mokrého. K účelu čištění lze pořídit speciální čisticí CD. Případně jemně vysajte všechny dostupné otvory vysavačem s úzkým nástavcem. Pokud přesto přístroj nefunguje jak má, je lepší svěřit ho do rukou odborníkům.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat