Prostreno.cz

Citron je všestranným pomocníkem v kuchyni

Mastné vlasy, zaneřáděná mikrovlnka, slepená rýže nebo došlý odlakovač na nehty. Věřili byste tomu, že všechny tyto problémy vyřeší obyčejný citron?

Citron má pověst zdravé potraviny, protože posiluje imunitu, napravuje překyselený organismus, podporuje hubnutí, zlepšuje trávení a bojuje proti kardiovaskulárním chorobám. Že vám vůbec nechutná? To ale není důvod k tomu, abyste ho v obchodě nechali ležet bez povšimnutí! Díky jeho složení i povaze je všestranným prostředkem, který se uplatní v mnoha situacích. Kdy a kde si od něj můžete nechat pomoci?

Čistá mikrovlnka. A téměř bez práce

I tomu nejopatrnějšímu člověku, puntičkáři i vyznavači pořádku se vlivem běžného používání mikrovlnná trouba občas zašpiní. Jak ji zbavit mastnoty, skvrn a usazenin, které ji „zdobí“? Pokud chcete mít tenhle úkol rychle z krku, použijte citron. Ten vymačkejte do misky s vodou a klidně do ní přihoďte i slupky. Nádobu pak položte do trouby a zapněte ji na vysoký výkon. Po třech až pěti minutách program ukončete, ale dvířka nechte ještě chvíli zavřená. Poté vezměte houbičku a všechno, co v tomto spotřebiči nemá co dělat, lehce setřete. Půjde to jako po másle!

Už žádná slepená rýže

Vaření rýže může být věda. Často se vám slepí, což odporuje receptu i vašemu dobrému pocitu z odvedené kulinářské práce? Příště k ní do hrnce přidejte lžíci citronové šťávy. Nebojte, její chuť to nijak nezmění, dočkáte se jen nadýchané struktury a velké pochvaly od strávníků.

Náhrada odlakovače na nehty

Chcete si udělat manikúru, jenže ouha, zapomněli jste koupit odlakovač, který vám tuhle došel? Nevadí. Jestli máte po ruce kyselý plod ve žluté kůře, je zkrášlovací mise zachráněna. Nejprve namáčejte nehty zhruba deset minut v teplé vodě. Následně ve stejných dílech promíchejte citronovou šťávu s octem. Vzniklá směs poslouží jako odlakovač, tak se klidně dejte do práce.

Spása pro mastné vlasy

Citronový roztok zachrání i vlasy, které se nadměrně mastí. Stačí si s ním po klasickém mytí opláchnout kadeře a poté je upravit běžným způsobem. Ano, je to babská rada, ale zatraceně účinná…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat