Prostreno.cz

Domácí prostředky k odstranění plísní

Plíseň nesluší žádné domácnosti ani rekreačnímu objektu. Daleko horší je však to, že zvyšuje pravděpodobnost rakoviny, astmatu i selhání ledvin! Dá se na ni ale vyzrát. Třeba pomocí oleje z čajovníku nebo bílého octa.

Pokud se v bytě či domě objeví plíseň, všechny výstrahy bijí na poplach. Zdaleka totiž nejde jen o neestetický problém, ale i vážnou komplikaci, která může mít nedozírné zdravotní následky. Co si o ní myslí odborníci a proč je důležité okamžitě jednat?

V sázce je příliš 

Závěry četných a na sobě nezávislých studií se shodují v tom, že vliv těchto hub patří k nejnebezpečnějším hrozbám pro lidský organismus. Vlhké skvrny na zdech i ta podivná místa s „kožíškem“ uvolňují do okolního prostředí spory (rozmnožovací částice), jež nejenže dráždí ke kašli a způsobují slzení očí, ovlivňují i produkci pohlavních hormonů. Tedy mimo jiné. V jejich souvislosti vědci hovoří i o zvýšeném riziku rakoviny, alergií, astmatu a střevních onemocnění. Jedince, kteří s nimi přicházejí do styku, mohou zasáhnout i trvalé migrény, poruchy imunity a ledvinová selhání.

Ozdoba, o kterou nestojíte

K nejčastějším místům z hlediska napadení plísněmi patří koupelny a kuchyně. Právě zde totiž vlhkost vzduchu přesahuje 60 procent a teplota se pohybuje mezi 20 a 25 stupni Celsia, což je pro ně ideální prostředí. Daří se jim ovšem i okolo okenních parapetů, ve sklepích, neudržovaných klimatizačních zařízeních, chladničkách a odpařovacích nádobách. Dá se s těmito nepřáteli vypořádat vlastními silami? Ano. A tyto prostředky nabízí vítanou pomoc!

Olej z čajovníku si nebere servítky 

Tea tree olej naprosto vyniká svými dezinfekčními vlastnostmi, proto je v boji proti zmíněným organismům velice užitečný. Vše, co musíte udělat, je to, že smícháte jeho dvě polévkové lžíce se dvěma šálky vody. Tekutinu následně přelijte do nádoby s rozprašovačem a nastříkejte na postižená místa. Nutno zmínit, že onen prostředek je poměrně aromatický, což nemusí vyhovovat každému. Ale na stranu druhou, kdo by v takové vážné situaci řešit pronikavou vůni, že?

Bílý ocet je mocná zbraň

Bílý ocet má hodně specifickou chuť, která výborně „sedne“ do studené kuchyně. Ale samozřejmě ho nemusíte využívat jenom při přípravě pokrmů. Toto ochucovadlo totiž likviduje až 80 procent plísní, domnívají se experti. Tudíž je skvělým spojencem! Bez ředění a zbytečných okolků ho aplikujte tam, kam je třeba. Prý slibuje famózní výsledky a rychlé řešení problému.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat