Prostreno.cz

Začátek února je ideální období pro předpěstování zeleniny

05.02.2023 | Tipy a triky

Ačkoli jme uprostřed zimy, mohlo by se zdát, že na nějaké to zahradničení si ještě nějaký ten měsíc počkáme. Opak je ale pravdou. Právě přelom ledna a února je ideálním obdobím pro výsadbu rostlinek. Jedině tak dosáhnete požadované úrody ve správném čase. Co všechno bychom si k předpěstování zeleniny a okrasných rostlin měli připravit a jak postupovat?

Které druhy bychom měli vysadit?

Předpěstování je u některých druhů zeleniny a okrasných rostlin naprostou nutností. Na přelomu ledna a února vysazujeme především saláty, zelí, brokolici, kedlubny, okurky, dýně, papriky, rajčata, celer či lilky, ale také pelargonie.

Do čeho sázet?

Pro výsev semen můžeme použít substrát pro výsev, který neobsahuje moc živin, ale vhodnější a jednodušší na použití jsou rašelinové tablety, které dnes seženete v každém zahradnictví nebo hobby-marketu. K výhodám rašelinových tablet patří, že dobře drží vodu a při přesazování není potřeba je odstraňovat, takže nehrozí poškození kořenů. Jednoduše rostlinu přesadíte i s tabletou. Velmi dobré je také kokosové vlákno, které je však nutné více zalévat, jelikož je velmi vzdušené, lehké a rychleji vysychá.

Substrát do trouby

Pokud jste se rozhodli vysazovat semena do substrátu, je nutné je před použitím propařit. Nasypte substrát na pekáč a dejte na patnáct minut do trouby, kde ho necháte při sto stupních propařit. Tím se odstraní choroboplodné zárodky, které by svým rozmnožením mohly poškodit nové sazenice. U kokosu a rašelinových tablet není propaření nutné.

Jak správně sázet?

Nádoba, do které budete semínka vysazovat, by neměla být příliš velká. Při sázení nejprve naplňte nádobu do dvou třetin substrátem, navrch nasypejte semínka a překryjte jemnou vrstvou hlíny. Rašelinové tablety položte na dno kelímku, zalijte trochou vody a nechte nabobtnat. Poté do nich zlehka zatlačte semena. Po okrajích výsevní misky zapíchněte čtyři špejle a na ně pak navlékněte igelitový sáček. Tím vytvoříte mini skleník. Miska by měla stát na teplém a světlém místě. Ale nikdy ne na topení nebo přímo u okna, kde hrozí popálení sluncem nebo velké výkyvy teplot. Misku se sazenicí popište názvem rostliny.

Než vyrostou a zesílí

Nyní je nutné udržovat substrát neustále vlhký. Ideální je rosit ho pomocí rozprašovače. Zalévání by mohlo semínka vyplavit. Je také důležité každý den fólii na chvíli sundat, aby k semínkům mohl vzduch. Čím větší sazenice jsou, tím častěji je větrejte odstraněním sáčku.

Kdy je přesadit?

Jakmile rostlinky vyrostou a utvoří dva pravé lístky‚ nepleťte si je s těmi prvními, které bývají kulaté a jsou to ty, které vykouknou z hlíny, jakmile rostlina vyklíčí, je na čase rostlinky přesadit. Postupujte opatrně, abyste nepoškodili kořínky. K výsadbě na samotný záhon si ale počkejte až na přelom dubna a května.

Zdroj: www.receptar.cz, www.chalupar.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat