Prostreno.cz

Magie povedených zastřených vajec

Ať se snažíte sebevíc, pořád se vám nedaří připravit zastřené (či jinak řečeno ztracené) vejce stejně jako profesionálnímu kuchaři. V čem se právě od něj lišíte a kde je chyba?

Slepičí vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek s vysokou stravitelností. Připravit ho lze na několik způsobů, přičemž mezi ty nejoblíbenější patří vejce natvrdo, míchaná, ale hlavně zastřená neboli ztracená.

Voňavé, měkké a s tekutým žloutkem

Ztracené vejce milují lidé po celém světě a nejčastěji jej servírují v rámci snídaně nebo přesnídávky.  Jedná se o vejce rychle vařené v horké vodě, kdy žloutek zůstane tekutý. Při naříznutí vajíčka pak vyteče ven. Už jste to zkoušeli, ale bílek se vám neustále odděluje od zbytku vajíčka a vůbec je to takové celé problematické? Možná, že se nedržíte osvědčeného postupu.

Bez soli a octa se neobejdete

Chcete-li vařit zastřená vejce, nejprve přiveďte k varu osolenou vodu. Na litr to vychází asi tak 25 až 30 gramů soli. Do vody pak patří i ocet. Na to samé množství (1 litr) přijde 50 až 60 gramů octa.

Vařečkou či lžící udělejte vír, z malé vzdálenosti rozklepněte vajíčko, vhoďte ho přímo do středu většího hrnce, v němž vír vydrží déle, a vypněte přívod tepla. (Voda se vařit nesmí, jinak vejce potrhá. To pak způsobuje, že bílek pluje všude okolo. Proto je variantou i vhození vajíčka chvíli před bodem varu.)

Vařte 2 až 4 minuty (v závislosti na velikosti vajíčka) a po vyndání již zastřené vejce jen na malou chvíli ponořte do studené vody. Zůstane měkké a zároveň se zastaví proces tuhnutí.  

Co dělat, když všechno selhává?

Jedna z babských rad zní, že komu tento postup nevyhovuje, měl by vajíčko nejdřív ponořit do malé misky naplněné octem. Ocet vajíčko zatáhne a připraví na horkou lázeň v hrnci. Poté platí výše uvedený postup, který se hodí zvlášť tehdy, když potřebujete připravit několik vajec najednou. Zkušenosti z kuchyně říkají, že větší úspěšnost jde ruku v ruce s čerstvostí vajec. A jak je to s jejich konzumací?

I když takto připravené slepičí dary chutnají skvěle jen tak, s pečivem a zeleninou, kupříkladu svěžím salátem, můžete vyzkoušet i méně tradiční jogurtovou variantu. Hotové zastřené vejce zakápněte poctivým neslazeným jogurtem, přelijte horkým rozpuštěným máslem, dochuťte trochou sladké papriky a podávejte zásadně teplé – s plátkem celozrnného chleba. Dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat