Prostreno.cz

Kouřové aroma jídlu dodá nejen uzená paprika

Možná, že ji obvykle přidáváte do svých jídel. Tmavě červená uzená paprika má kořeněnou chuť a opojné kouřové aroma, které pokrmům dodává specifickou chuť a vůni. Co můžete udělat, když vám dojde? Použijte jednu ze tří vynikajících náhražek!

Uzená paprika, která je oproti té sladké či pikantní o něco málo dražší, se získává sušením a pomalým uzením sladké papriky. Pokud rádi vaříte, nebo experimentujete s kořením, pravděpodobně ji máte ve své kulinářské sbírce dochucovadel. Někdy se však stane, že po ní sáhnete a zjistíte, že došla. Ups!

Ať už vaříte guláš nebo vydatné pokrmy z masa, uzená paprika je klíčovou ingrediencí. Jaké máte možnosti, když chcete své jídlo náležitě doladit? Nebojte se použít náhradníky. Na výběr přitom máte ze tří variant.

Sladká paprika

Asi není žádným překvapení, že místo uzené papriky můžete použít tu sladkou. I když oba druhy jsou vyrobeny z jedné a té samé zeleniny, a jejich chuť je trochu odlišná, lepší náhražka neexistuje. Jídlo sice bude chutnat trochu jinak, ale v některých receptech se to ztratí.

Platí však, že zatímco sladká paprika má jemnější chuť, ta uzená je víc kořeněná a vyniká kouřovým aromatem. A jak je to se zdravotními účinky? Sladká paprika obsahuje vitaminy A, E a C a podle vědeckých zjištění prospívá očím a předchází kardiovaskulárním onemocněním.

Chilli

Chilli prášek je další běžná náhražka papriky. Typické chilli je směsí více koření, včetně papriky, kmínu a česneku. Je také o něco pikantnější než tradiční či uzená paprika, proto to s jeho množstvím nepřehánějte. Začněte pomalu a podle chuti postupně přidávejte. Pokud vás zajímá, co chilli dělá s organismem, tak podporuje krevní cirkulaci, zvyšuje rychlost metabolismu a stimuluje žaludeční sekreci.

Kajenský pepř

Kajenský pepř je výsledkem zpracování dlouhých a hubených kajenských paprik, jednoho z mnoha odrůd chilli papriček. S pepřem nemá nic společného a díky němu lze dosáhnout mimořádně pikantní chuti. V nouzi uzenou papriku směle nahradí, i když je trochu drsnější a zrnitější. Jinak kajenský pepř má antibakteriální účinky, stejně jako chilli báječně stimuluje metabolismus a urychluje spalování tuků. Tak vidíte, poradíte si levou zadní!





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat