Prostreno.cz

Přírodní ekologické odpuzovače otravného hmyzu

Máte ve svých potravinových zásobách česnek, majoránku nebo hřebíček? Pak si na nálety otravného hmyzu přece nemůžete stěžovat!

Moucha, komár nebo třeba taková vosa. To jsou někteří narušitelé, kvůli kterým si nemůžete na zahradě a mnohdy ani doma, pokud necháváte otevřená okna, užít zasloužený klid. Tak jistě, že existují nejrůznější lapače hmyzu, nicméně spolehnout se lze i na přírodní prostředky. Koneckonců, kdekdo chce nevítané hosty jen odradit a vyhnat, nikoli zabít. Jaké zbraně se k tomu hodí přímo parádně?

Ekologický pomocník hřebíček

Svého času byla hodnota hřebíčku srovnatelná se zlatem. Divíte se? Vždyť pronikavá vůně tohoto koření symbolizovala úlevu od celé řady neduhů, a to včetně infekcí, vleklých zánětů, bolesti zubů, průjmu i jiných zažívacích obtíží. Nejen léčitelství je ale obor, ve kterém hřebíček naprosto vyniká. Už jste ho zkusili použít proti létající havěti? Do menší misky vložte zhruba 15 kusů a zalijte je vodou. Vzniklou „nástrahu“ pak umístěte kdekoli v místnosti, nejlépe ale v blízkosti oken a dveří. Nezapomeňte pravidelně dolévat vodu, aby nedošlo ke snížení účinnosti.

Majoránka nezklame 

Dalším spojencem, kvůli kterému drobní i větší nepřátelé rychle změní letový plán, je majoránka. Ta byla božskou bylinou už pro Egypťany, Peršany i Římany. Spojována je s ní i bohyně Afrodita, která jí prý jediným dotekem vtiskla ono pověstné aroma. Kdoví, třeba i tuto ikonu lásky, sexuality a plodnosti obtěžoval bzučící hmyz! I vědci totiž poukazují na to, že mu zmíněná rostlina z čeledi hluchavkovitých dvakrát nevoní…

Mocná síla česneku

Legendy praví, že česnek platí na upíry. Ovšem zdá se, že stejné to je i v případě komárů a tvorů, které nám pijí krev i nervy, a to doslova. Až budete pořádat garden party, nechte pár jeho stroužků na stole, obsažená organická sloučenina alicin je pro nezvané škůdce doslova nesnesitelná. A pokud vám to nikterak nevadí, klidně si pár rozmělněných česnekových kousků vetřete i do pokožky.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat