Prostreno.cz

Epsomská sůl je skvělým pomocníkem na zahradě

Chcete letos vypěstovat větší rajčata a sladší papriky? Můžete. Dopřejte zahradě a skleníku epsomskou sůl, která úrodu vylepší. Zároveň pomůže při klíčení semen, usnadní přesazování a odežene škůdce.

Druhů soli existuje hned několik. Zatímco některými si připravovaná jídla dochutit lze, jiné se k běžnému kuchyňskému využití příliš nedoporučují, protože by připravily nepříjemné gastronomické zážitky. Ale pořád to ještě neznamená, že se doma k ničemu nehodí! Příkladem za všechny je sůl epsomská, která se skládá z hydratovaného síranu hořečnatého, což je přirozeně se vyskytující minerál. Obsahuje i poměrně dost hořčíku, proto je skvělým hnojivem pro pěstované rostliny a plodiny. Navíc má zajímavé vedlejší účinky! Co říkáte třeba na tyhle?

Zaručené klíčení semen

Použití epsomské soli dodá vaší zahradě a budoucí úrodě silný prosperující impulz hned od samého začátku. Její přirozený minerální základ pomůže semenům při klíčení a posílí jejich buněčné stěny. Jak tenhle doping vypadá v praxi? Před usazením semen na dno každé díry nasypte necelou polévkovou lžíci a dále postupujte tak, jak jste zvyklí.

Zálivka pro šťavnatá rajčata i papriky

Jak již bylo zmíněno výše, epsomský zlepšovák je skvělé hnojivo. Když ho jednou za dva týdny dopřejete rajčatům a paprikám, budou větší, šťavnatější a sladší. Stačí jen rozmíchat jednu hrst v litru vody. Získaný roztok se dá použít nejen k zalití, ale i jako kompletní postřik. V obou případech podpoří chutnou sklizeň, přičemž se všemi silami pokusí zabránit rostlinným chorobám.

Přesazování není věda

Asi není pěstitel, který by se neobával přesazování. Ostatně, komu už se tohle někdy nevymstilo? Při přesunu z malého do většího květináče sazenice vadnou a mohou se jim poškodit kořeny. To stejné platí i při „stěhování“ z vnitřních do venkovních prostor. Říká se tomu transplantační šok, ovšem epsomská sůl patří mezi osvědčené prostředky, které ho pomáhají překonat.

Zelená nikdy nebyla sytější

Rostliny, které se potýkají s nedostatkem hořčíku, zpravidla mívají hnědé listy. Je to proto, že tento minerál bývá nezbytný při výrobě chlorofylu, takže je jeho absence vidět „na první dobrou“. Právě proto je dobré uvedenou sůl sypat ke kořenům pravidelně. Mimochodem, vítanou hořčíkovou vzpruhu poskytne i trávníku. Nelze nezmínit, že je rovněž báječným odpuzovačem hmyzu!

Zdroje: naturallivingideas.com, thisoldhouse.com, gardeningknowhow.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat