Prostreno.cz

Skvělé domácí pečivo téměř jako od babičky

V průběhu posledních let se prudce zvýšil zájem o přípravu domácího pečiva, s čímž se ruku v ruce pojí také vzrůstající trend pořizování nové výbavy do kuchyně, obzvláště kuchyňských robotů.

Naše babičky těsto hnětly poctivě vařečkou v hnětací míse, a říká se, že takové pečivo, připravené s láskou, chutná nejlépe. Uznáváme, že na tom něco bude, nicméně kuchyňské roboty jsou rovněž natolik milovanou součástí kuchyně (nezřídka si s nimi mnoho z nás povídá, a nezapírejte :-D ), že se to do přípravy pečiva rozhodně pomítne, tudíž ani v dnešní době domácí pečivo nedostatkem lásky rozhodně netrpí, spíše naopak.

Nicméně pro úplnost sdělení je nutno podotknout, že příprava těsta na chléb pomocí kuchyňského robotu je přece jen v něčem odlišné od běžné ruční přípravy. Proto bude chvíli trvat, než tento nový postup budete pohodlně ovládat. Pro vaše pohodlí vám proto nabízíme několik tipů, které vám pomohou zvyknout si na přípravu chleba pomocí vašeho kuchyňského robot.

Jak správně „hnětat“ těsto s použitím kuchyňského robotu

Na míchání a hnětení kynutého těsta vždy používejte hnětací hák a vyhněte se metličkovým šlehačům (či jinak: balónovým metlám). Pokud používáte typ mouky, který se pojí trochu hůře (např. pro nižší obsah lepku jako žito, oves apod.), zpracovávejte suroviny nejprve plochým šlehačem (vypadá jako stromeček nebo stěrka), a teprve až bude těsto částečně zpracováno a bude hutnější konzistence, zaměňte za hnětací hák a pokračujte v pozvolném přidávání a zpracovávání surovin. V opačném případě se vám suroviny přilepí na stěny a hnětací hák bude „pobíhat“ uprostřed mísy na prázdno.

Pro míchání nebo hnětení kynutého těsta používejte nižší rychlosti!

Použití jakékoli jiné rychlosti u těžkých těst může způsobit nedostatečné zpracování těsta, dlouhodobé nesprávné používání a přetěžování kuchyňského robotu, pak může mít za následek dokonce i poškození samotného přístroje.

Množství a typ mouky

Většina receptů na přípravu chleba uvádí různá množství mouky, která se však mohou měnit v závislosti na konkrétním použitém typu mouky (každá mouka totiž tzv. „saje jinak“). To, že je dostatek mouky, poznáte tak, že se těsto po uhnětení začne samo odlepovat od stěn mísy. Pokud je těsto lepivé nebo vlhké, pomalu přidejte více mouky, vždy max. cca 60 g najednou (ovšem zároveň nepřekračujte doporučené maximální objemy mouky uvedené v návodu k použití přístroje!). Po každém přidání mouky hněťte, dokud se mouka zcela nezapracuje do těsta. Pokud přidáte do těsta mnoho mouky, budete mít chléb příliš suchý, takže s přidáváním mouky nespěchejte a vždy počkejte, dokud se pořádně nezapracuje.

Přidávání přísad

Přísady vždy přidávejte co nejblíž ke stěně mísy, ne přímo do pohybujícího se šlehače/hnětače. Přidávání přísad u některých výrobců usnadňuje nalévací štít, který bývá součástí balení. Nejprve použijte nejnižší rychlost na spojení přísad. Pak postupně zvyšujte na požadovanou rychlost.

Doba míchání

Dobu míchání surovin a hnětení těsta nelze jednoznačně stanovit, zkrátka těsto sledujte a míchejte, dokud nebude dosaženo vzhledu a konzistence dle vašeho receptu.

Na zajištění správné teploty tekutých přísad podle receptu použijte kuchyňský teploměr

Tekuté přísady mohou při vyšší teplotě poškodit droždí či kvásek, při nižší teplotě zase zpomalit nebo zcela znemožnit kynutí. Všechny přísady tedy ohřejte ideálně na pokojovou teplotu, abyste zajistili řádné kynutí těsta. Pokud budete droždí rozmělňovat do mísy, nejprve vždy mísu zahřejte jejím propláchnutím teplou vodou, abyste zamezili zchladnutí tekutých přísad.

Přidávání pevných podílů: ořechů, rozinek nebo kandovaného ovoce

Při přidávání těchto přísad postupujte podle jednotlivých receptů. Pevné přísady je třeba vmíchat až na konec, a to při použití nejnižší rychlosti, aby se pouze zlehka a opatrně zapracovaly do hotového těsta. Pozn. Lité těsto na bábovku nebo na bublaninu by mělo být dostatečně husté, aby přísady během pečení neklesly dolů až k plechu. Lepkavé kousky ovoce by měly být obaleny v mouce, aby se v těstě lépe rozmístily.

Kynutí

Chléb či pečivo nechejte kynout na teplém místě, kde není průvan (pokud není v receptu uvedeno jinak). Doba kynutí může být různá, podle teploty a vlhkosti ve vaší kuchyni.

Jak poznat, že máte správně upečeno

Po upečení by měl mít chléb či rohlíky zlatohnědou barvu. To, že je chléb hotov, poznáte tak, že se odlepuje od stěn pekáče a že když na bochník seshora poklepete, bude mít dutý zvuk. Bochník chleba a rohlíky ihned po upečení vyklopte na mřížku, aby neztratily křupavost.

Zdroj: www.tasteofhome.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat