Prostreno.cz

Dejte cukru ještě šanci: Hodí se jako peeling i na hojení ran

Ze všech možných zdrojů se na nás valí informace, jak máme jednou provždy skoncovat s cukrem, protože nám ničí zdraví. Pravda, jíst bychom ho opravdu neměli (nebo alespoň ne mnoho), ale úplně se ho zbavovat by byla škoda…

Proč? Protože cukr může mít i spoustu jiných uplatnění, než jen že si s ním osladíme kávu nebo posypeme bábovku.

Tak například věděli jste, že cukr…

…uklidní jazyk po ostrém koření?

Tradiční recept zní, že trpí-li naše chuťové buňky výrazně ostrým pokrmem a my se potřebujeme téhle nepříjemné chuti zbavit (kdo někdy kousl do chilli papričky, ví, o čem je řeč), nejlépe bude, když se napije mléka. Ovšem lžička cukru pomůže úplně stejně – nechte jej rozpustit v ústech a uvidíte, jak se vám uleví. A nemusíte jej ani spolknout, takže se nemusíte bát kalorií navíc.

…pomáhá přežít květinám ve váze?

Každý zná ty malé pytlíčky s jakýmsi práškem, jejž máme nasypat do vody ve váze a který nám občas přibalí k pugétu v květinářství. Ovšem pokud ho nepřibalí, není třeba zoufat. Prostě k řezaným květinám, respektive do vody ve váze, přidejte 3 čajové lžičky cukru a 2 polévkové lžíce octa. Kytice vydrží hodně dlouho.

…napomáhá hojení?

Je to tak. Tohle moudro je vlastně tradiční medicínou v některých afrických oblastech a vědci z Birminghamu se nedávno rozhodli podívat se, zda opravdu funguje. A byli překvapení – cukr skutečně napomáhá hojení i u poměrně závažných ran, navíc tiší bolest. Takže proč to nevyzkoušet?

…je skvělým peelingem?

Prostě smíchejte potřebné množství cukru s olejem (můžete použít nějaký tělový, ale klidně postačí i obyčejný olivový), pěkně směs masírujte na pokožce a poté opláchněte. Za pár korun získáte 100% přírodní peeling.

…bojuje se skvrnami od trávy?

Pokud se vaše dítko vrátí zvenku a jeho kalhoty na kolenou vypadají, jako by je někdo usilovně dřel o jakýkoli kousek trávníku, který se v okolí vyskytuje (což se ostatně s největší pravděpodobností skutečně stalo), nezoufejte. Smíchejte cukr s vodou, až se vytvoří tužší pasta, a tu pak aplikujte na skvrny. Nechte hodinu působit, poté vyperte jako obvykle. Budete překvapeni.

…utiší popálený jazyk?

Tak jako cukr zmírní palčivost ostrých pokrmů, tak dokáže utišit bolest, jestliže si spálíte jazyk třeba horkou polévkou či kávou. Jednoduše posypte popálené místo trochou cukru a počkejte, až se bolest ztratí.

…napomůže mýdlu?

Občas se stane, že máme na rukou skvrny, s nimiž má mýdlo a voda problém. Ještě než se poohlédnete po nějaké chemikálii, která by takovou špínu z vašich dlaní dostala, zkuste ruce chvíli „drhnout“ směsí cukru a olivového oleje (měla by to být hustší pasta). Pak ruce opláchněte a opět dejte šanci mýdlu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat