Prostreno.cz

Levandulových stonků se rozhodně nezbavujte

Co s krásnou levandulí, která má dávno po kvetení a tím i po sezoně? Snad ji nechcete bez užitku vyhodit? Stonky můžete využít do aromalampy místo esenciálního oleje. Připravíte si z nich i domácí mast na bolavé klouby. Snadno s nimi zapálíte také oheň v krbu!

Levandule je bylina s dlouhou tradicí. Již staří Egypťané, Arabové a Féničané znali její mocné léčebné účinky, přičemž z ní složitými procesy extrahovali vonné silice. Touto rostlinou zřejmě voněly i biblické časy, neboť podle legend si ji Eva s Adamem přinesli z ráje. Fialové kvítky našly své místo i na královských dvorech, protože je chtěla mít při sobě každá urozená dáma. I v dnešních dobách patří tahle kráska s nezaměnitelnou vůní k nejoblíbenějším živým dekoracím a lidé ji s láskou pěstují po celém světě.

Skončila sezona, možnosti využití pokračují

Prakticky jedinou nevýhodou levandule je, že kvete jen jednou ročně. Také teď s lítostí hledíte na její „unavené“ stonky a nevíte, co s nimi? Rozhodně je nevyhazujte. Možná to tak nevypadá, ale ještě vám mohou báječně posloužit. Jak, kdy a proč?

Provonění domácnosti, na které nedáte dopustit

Používáte „klasickou“ aromalampu na čajovou svíčku? Pak asi není třeba zmiňovat, že se do kalíšku s vodou kapou esenciální oleje. Ovšem nemusí to tak být vždycky. Místo nich do něj zkuste umístit najemno nasekané levandulové stonky. Efekt bude podobný!

Olej nejen na vaření

Že při výrobě domácího bylinkového oleje nachází uplatnění jen květy a listy léčivých rostlin? To také není tak docela pravda. Ani na stonky se tady nezapomíná! Vždyť také obsahují spoustu látek prospěšných pro zdraví i pokožku. Levandulové pozůstatky tedy pokrájejte na malé části a šup s nimi do olivového oleje. Láhev by měla být dobře uzavíratelná. Občas s ní zatřepejte, podpoříte uvolnění cenných esencí. Po měsíci louhování váš výtvor sceďte a užijte si výhody, které přináší. Hodí se na vaření i k masáži bolavých svalů a kloubů. Funguje i jako omlazující „mazání“ proti vráskám i akné.

Budiž oheň!

Někdo krb či krbová kamna podpaluje starými novinami, jiný si pomáhá třeba šiškami. Jako skvělý podpal se ale hodí i jmenované stonky. Díky přítomnosti určitých složek hoří podobě rychle jako sirky. Tato vlastnost přijde vhod i při grilování, nemyslíte?

Zdroje: názor autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9357533/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat