Prostreno.cz

Výroba domácích bylinkových mastí se sádlem v hlavní roli

Bylinková mastička se hodí vždycky. Svoji vlastní jste si ještě nevyrobili? Máme pro vás dva jednoduché postupy, které zvládnete levou zadní!

Bolest kloubů, namožené svaly, svědivé vyrážky, drobné popáleniny, řezné rány, oděrky či modřiny. Také se při těchto situacích spoléháte na bylinkové mastičky, pro které chodíte do lékárny? Co kdybyste si je začali dělat sami? Není to vůbec nic těžkého. Navíc hodně ušetříte! Co říkáte třeba na tyto osvědčené recepty?

V hlavní roli sádlo

Pokud vás nápad vlastní výroby zaujmul, můžete se pustit do práce. Asi tak čtyři hrsti bylinek nadrobno posekejte. Abyste to celé měli o něco snazší, použijte listy, květy i stonky. Následně ve větším hrnci rozehřejte 500 gramů sádla. Přisypejte byliny, nechte vzkypět, dobře promíchejte a odstavte z ohně. Tím máte za sebou první krok, protože medikament bude přes noc „odpočívat“.

Druhý den směs lehce přihřejte. Buďte však opatrní, aby se vám zespodu nespálila – to by všechno přišlo vniveč! Poté obsah hrnce přefiltrujte přes jemné plátno a slijte do čistých a dobře uzavíratelných sklenic. Důležité připomenutí je, že vzniklou mast je třeba uchovávat v chladu a temnu. Že zrovna nemáte po ruce sádlo? Nevadí.

Olej a včelí vosk

Další a o nic méně jednoduchý recept hravě zvládnete také. Povařte na mírném ohni zhruba 150 mililitrů olivového oleje a přijdete k němu jednu hrst léčivých rostlin. Pak už to stačí jen scedit a do mazlavého základu vmíchat asi tak 20 gramů rozehřátého včelího vosku. A to je vše! Jakmile mast přelijete do vhodných nádob, vychladne, ztuhne a bude připravena k použití. Lámete si hlavu s tím, po jakých konkrétních bylinách sáhnout? Tak jistě, není to snadné – vždyť jich existuje tolik!

Příroda má řešení na každý problém

Vše pochopitelně záleží na tom, s jakou neduhou je třeba zatočit. Měsíček lékařský je skvělým prostředkem na jizvy a křečové žíly, ale napomáhá i regeneraci pokožky. Heřmánek je zase zachráncem podrážděné pleti, přičemž urychluje hojení oděrek a popálenin. Kopřiva tlumí bolesti svalů a kloubů, uplatní se také při bércových vředech a hemeroidech. Na záněty, výrony a revmatismus je jako dělaný kostival, na poruchy prokrvování a povrchové infekce se hodí levandule.

Zdroje: healthline.com, diynatural.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat