Prostreno.cz

Hluboce zmrazená zelenina je lepší než její pověst

Ovoce a zelenina jsou zdravé. Jezte pětkrát denně čerstvé ovoce a zeleninu. – Taková a jim podobná doporučení zná každý. A samozřejmě jsou pravdivá, ale pokud chceme konzumovat místní druhy, pak jsme značně omezeni sezonou. V takovém případě přichází na řadu hluboce zmrazená zelenina. Dá se použít jako čerstvá, a navíc je velmi praktická, protože už se nemusí čistit a dlouze omývat. Je ale stejně zdravá?

Hluboce zmrazená zelenina je u některých druhů skutečně dobrá alternativa. Protože než u nás doma skončí ta čerstvá, má za sebou zpravidla dlouhou cestu – z pole do velkoobchodu, z velkoobchodu na trh nebo do supermarketu. A vitaminové ztráty nejsou zanedbatelné. Veškerá zelenina je totiž velmi citlivá na světlo, vzduch, teplo a mnoho dalších okolních vlivů.

Špenát například ztratí už po třech dnech po sklizni celou polovinu původního obsahu vitaminu C. A při uskladnění v zásobárně je to dokonce až 80 procent. U květáku je ztráta 10 procent už po prvním dni. Hrášek lze skladovat v lednici po dobu až dvou týdnů, ale i u něj pak dochází ke ztrátám. Nejvhodnější pro uchovávání v chladu a tmě je mrkev, červené a bílé zelí, u kterých k žádným významným ztrátám nedochází několik týdnů.

Varianta hlubokého zmrazení

Hluboce zmrazená zelenina je podstatně lepší než pověst, která ji provází. Díky šetrnému zpravování zůstane velká část vitaminů zachovaná. Aby se zachoval obsah vitaminů a zelenina se ochránila před ztrátami živin, blanšíruje se hned po sklizni. To znamená, že se asi minutu zahřívá ve vodě a páře. To sníží aktivitu enzymů, prodlouží trvanlivost a zmenší počet bakterií na povrchu zeleniny na minimum. Blanšírováním se ale šetrným způsobem zachovají vitaminy. Následně se blanšírovaná zelenina zmrazí na velmi nízkou teplotu v rychlomrazicím zařízení.

Správný nákup

Hluboce zmrazená zelenina je dobrá jen tehdy, když se prodává nepoškozená a správně skladovaná. Nikdy nekupujte poškozené balení a pozorně si všímejte také, zda je zelenina správně chlazená a také dbejte na čistotu mraziciho boxu.

Zdroj: life line, healthline






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat