Prostreno.cz

Zbytečné hlouposti v kuchyni

Kuchyně je srdcem domova. Vědci zjistili, že konkrétně ženy v ní stráví až tři roky svého života. Ano, i s dnešní pokročilou technologií, která spoustu věcí usnadňuje. V těchto místech se ale také odehrává nejvíc úrazů. Jakými hloupostmi jim jdete naproti?

Občas se spálíte o rychlovarnou konvici, vyprskne vám horký olej z pánve na ruku, taky za sebou máte pár karambolů v podobě spáleného jídla. Kuchyň může být docela nebezpečné místo, zvlášť když si nedáte pozor a vrhnete se do riskantních situací. (Podle Národního ústavu zdravotnických informací se v ní dokonce přihodí nejvíc úrazů a kalamit.) Které věci byste rozhodně neměli v okolí sporáku, varných desek a kuchyňských linek dělat?

Spoléháte se na jedno krájecí prkénko

Nakrájíte syrové maso a použité prkénko zanedlouho zužitkujete na sekání bylinek. Chyba! Tepelně neupravené maso může obsahovat termofilní bakterie, které vyvolávají závažnou infekci kampylobakteriózu, jež připomíná salmonelózu. Nejlepším způsobem, jak zabránit, aby se nezvaní hosté nepřenášeli mezi jednotlivými potravinami, je mít odlišná prkénka na různé druhy potravin.

Snažíte se vyšlehat vaječné bílky se žloutkem

Pokud se něco pokazilo a do mísy s vaječnými bílky vám ukáplo i trochu žloutku, nemá cenu se snažit, musíte začít znovu. I sebemenší žlutá tečka, která obsahuje tuk, nadělá hodně škody. Kvůli ní se bílky nepromění v nadýchanou a pevnou pěnu.

Chytáte padající nůž

Je to mžik, instinkt vám říká, že nůž, který padá z kuchyňské desky, je nutné chytit. Natáhnete ruku a jdete po něm. Netřeba dodávat, že byste se od něj měli naopak dostat co možná nejdále, abyste se nechtěně nezranili o ostrou čepel. Nechte ho být!

Neberete si rukavice při práci s pikantním kořením

Pokud na ruce máte řezné rány, to nejhorší, co můžete udělat, je pracovat s chilli papričkami a dalšími pálivými potravinami, které vám pořádně zatopí pod kotlem. Nelítostné, ohnivé svědění, které přichází hned poté, co se jich dotknete, popřípadě si ještě sáhnete do oční bulvy, je velmi silné. Preventivně používejte rukavice, po manipulaci s kapsaicinem si ruce několikrát omyjte vodou a mýdlem a následně do pokožky vetřete rostlinný olej. Při lokálním (zevním) popálení zabírá olej třezalkový.

Preferujete kovové náčiní na nepřilnavé pánvi

Nepřilnavé pánve jsou skvělé, tedy pokud se o ně správně staráte. Základním pravidlem je nikdy nepoužívat kovové náčiní, protože zcela zničí jejich povrch. U prodejce se vždy informujte o tom, s jakými materiály pánve mohou a nesmí přijít do styku. Zároveň nikdy nehaste hořící olej na pánvi vodou.

Zdroje: littlethings.com, semínka-chilli.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat