Prostreno.cz

Vysazení bílé mouky má obohacující vliv na celkové zdraví

Užívání bílé mouky v kuchyni je v posledních letech diskutováno čím dál větším počtem nadšenců do zdravé výživy, a není divu. Benefitů pestré stravy s vyřazením bílé pšeničné mouky je celá řada, a přínos takové změny jídelníčku pro naše zdraví je nesporný.

Celá řada hospodyněk se však při vyřazení „bílé mouky“ zasekne na tom, že prostě přestane kupovat „dvounulku“ a začne ji nahrazovat špaldovou moukou, moukou semoli nebo ovesnými vločkami. My si však dnes povíme něco o kompletní přestavbě jídelníčku pro ty, kdo chtějí nejen definitivně skoncovat s pšenicí, ale také odlehčit svou stravu od lepku a obohatit svůj jídelníček o bílkoviny a celou řadu vitaminů a minerálů.

Pohanka

Tato plodina je doslova královnou mezi bezlepkovými obilovinami. Její chuť je lehce oříšková, proto se skvěle hodí pro pečení sladkého pečiva jako bábovky, bublaniny, palačinky či koláče. Má skvělou pojivou vlastnost, po upečení (a vychladnutí) většinou velmi dobře drží tvar navzdory absenci lepku. Pohankovou moukou můžete nahradit celkové množství mouky ve vašem běžném receptu. Pokud vám typický pohankový odér není po chuti, vybírejte hladkou mouku z mechanicky loupané pohanky. Celozrnné pohankové mouce se vyhněte, ta má výraznější aroma.

Amarant

Amarant (neboli laskavec) je prastará velmi oceňovaná plodina, a to pro svou vysokou výživovou hodnotu. Znali ji už národy Inků a Aztéků. Oproti ostatním obilovinám je kvalitním a nesmírně bohatým zdrojem bílkovin. Ve svém jídelníčku jej proto ocení všichni sportovci, vegetariáni a vegani, kterým chybí bílkoviny v důsledku deficitu konzumace masa či živočišných produktů. V kuchyni amarantovou mouku využijete v jakémkoli druhu pečiva, ovšem mějte na paměti, že vzhledem k její blátivé struktuře je vhodné nahradit jí maximálně 30 % celkového množství mouky. Chutnat vám bude jak v chlebu, tak v sušenkách či bábovkách nebo muffinech.

Quinoa

Podobně jako amarant i quinoa je nabitá živinami. Obsahuje komplex devíti aminokyselin, vápník, železo, vitamin C. Podobně jako pohanková mouka má quinoová mouka lehce oříškovou chuť, proto ji oceníte především ve sladkém pečivu. Přidat ji však můžete i do těsta na chleba. Po upečení oceníte její lehkou vláčnou strukturu. Moukou z quinoy můžete nahradit zhruba čtvrtinu celkového množství ve vašem receptu.

Čirok

Čirok patří mezi přirozeně bezlepkové obilniny pěstované odpradávna, jeho historie sahá až do starého Egypta. Z nutričního hlediska je ceněn především pro svůj vysoký podíl bílkovin, i jako zdroj kvalitních sacharidů. Čiroková mouka vás zasytí více než jiné mouky, v pečivu je vláčná, nedrolí se. Využijete ji jak do slaného, tak do sladkého pečiva. Čirokovou moukou můžete nahradit zhruba 50 % celkového množství mouky ve vašem oblíbeném receptu.

Čočka a hrách

Mouka z hrachu nebo červené čočky je ideální, pokud pečete bez vajec. Postará se o to, aby pečivo drželo pohromadě, navíc dodá vašemu pečivu důležité živiny a lépe vás zasytí. Mouku z hrachu nebo červené čočky využijete v jakémkoli pečivu, dokonce i ve sladkém (a obzvláště zajímavých výsledků dosáhnete, pokud ji přidáte do sušenek). Nahradit jí můžete libovolné množství mouky ve vašem receptu.

Jáhly

Jáhly jsou loupané proso, a navzdory tomu, že se tato plodina „znovu objevuje“, ve skutečnosti se v našich končinách nejedná o nic nového. U našich předků totiž byly velmi frekventovanou potravinou, a to právem. Mají totiž vysokou výživovou hodnotu, jsou velice dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku.

Jáhlovou mouku můžete přidat do jakéhokoli pečiva. Těsto z jáhlové mouky však před upečením nemá žádnou pojivost, nelekejte se tedy, pokud místo běžné krémové struktury třeného těsta dostanete vodnatou směs. Jáhlová mouka během pečení nabude na objemu a po upečení budete mít krásně nadýchané a lehké pečivo. Nevýhodou pečení z jáhlové mouky je její specifický pach, který obvykle odezní až po upečení. Pokud s jáhlovou moukou začínáte, nahrazujte jí pouze část celkového množství mouky, dokud si nezvyknete na její vlastnosti.

Kaštany

Mouka z jedlých kaštanů má nasládlou chuť a příjemnou vůni, je proto vhodná k přípravě sladkých moučníků, pečiva i chleba, ve Francii ji používají také do polévek a omáček a v Americe se kaštanovou nádivkou plní krocan. Kaštanovou moukou můžete nahradit až čtvrtinu celkového množství mouky ve svém receptu.

Kokos

Většina druhů bezlepkové mouky je téměř bez chuti, což však neplatí u kokosové. Ta naopak dodá vašim pokrmům výraznou a sladkou chuť. Těsto z kokosové mouky je lehčí, ovšem má po upečení tendenci se drolit, proto použijte v receptu o jedno vejce navíc. Kokosovou mouku je vhodné kombinovat s dalšími moukami, takto se totiž vyhnete drolivé konzistenci pečiva. Díky své nasládlé chuti je vhodná spíše pro sladké pečení (muffiny, sušenky, bábovky).

Zdroje: názor autora, rehabilitace.info, mouky.cz





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat