Prostreno.cz

Časté chyby při používání esenciálních olejů

Vážně ničemu nevadí, když aroma difuzér pojede „na plné pecky“ několik hodin? A co se může stát, pokud esenciální olej před nanesením na pokožku nezředíte s jiným nosným prostředkem?

Esenciální oleje lze využít při úklidu, relaxaci, zkrášlování, léčení i k prostému zútulnění domácí atmosféry. Také jste jim přišli na chuť, respektive vůni? A jste si jistí, že tyto malé lahvičky s cenným obsahem používáte správně? I tady se totiž dělají neodpustitelné chyby! Pozor si dejte třeba na tyhle.

Méně je více. Vždycky!

Pravidlo číslo jedna? S množstvím esenciálních olejů to nikdy nepřehánějte. Je úplně jedno, zda je kapete do pleťového krému, aroma lampy nebo šamponu. Vždy začněte jen s několika málo kapkami a podle potřeby přidávejte další. Tyto prostředky jsou vysoce koncetrované a jejich nadbytek může mít negativní vedlejší účinky. Namítáte, že něco tak přírodního uškodit nemůže? Vezměme si třeba esenciální mátu. Odborníci upozorňují, že jedna její kapička je ekvivalentem 28 šálků mátového čaje. Opatrnosti tedy není nazbyt.

Záležitost s ředěním

Jak již bylo trochu naznačeno výše, tekutí pomocníci mohou být přínosnou součástí mnoha kosmetických receptů. Ovšem pozor, používají-li se lokálně, tedy přímo na pokožku, se až na pár vzácných výjimek musí zředit s jiným nosným spojencem. Hodí se kupříkladu máslo, smetana či jakýkoli olej z kuchyně (kokosový, olivový, slunečnicový). V opačném případě riskujete podráždění, vyrážky i nepříjemné alergické reakce. Pořídit si tím můžete také trvalou nesnášenlivost! I když správný postup ale zodpovědně dodržíte, stejně před nanesením proveďte malý test, třeba na hřbetu ruky. Jestli se ani po pár minutách neobjeví nic, co by vás znepokojilo, můžete bez obav pokračovat.

I difuzér by měl odpočívat

Mohli byste vůni esenciálních olejů čichat 24 hodin 7 dní v týdnu? Tak to rozhodně nedělejte. Vzhledem k jejich koncentrovanosti to skutečně není dobrý nápad. Když už jste si koupili ten hezký aroma difuzér s funkcí časovače, nastavte ho na maximálně tříhodinový provoz a poté doma vyvětrejte. Příliš dlouhá inhalace nesvědčí vám ani čtyřnohým mazlíčkům.

Zdroje: lovingessentialoils.com, onegoodthingbyjillee.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat