Prostreno.cz

Olejové skvrny od jídla ve vteřině zlikviduje jedlá soda

Jak se zbavit olejových skvrn na oblečení? Klíčové je jednat ihned - odsát přebytečný tuk, nasypat na skvrnu jedlou sodu a nechat působit 24 hodin. Poté skvrnu odstraňte malým kartáčkem. Pokud nemáte sodu,

Jsou dost vidět, nechtějí se vzdát a bývají postrachem všech, kdo na sobě mají oblíbené oblečení. Olejové skvrny! Pokud je nezačnete odstraňovat včas, zjistíte, že časem ztmavnou a zažerou se do látky tak, že už se jich nikdy nezbavíte. Klíčové je tedy jednat ihned! 

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak odstranit tyto skvrny, je použití jedlé sody. Tento domestický trik je tak jednoduchý a efektivní, že se budete ptát, proč jste ho ještě nikdy nevyzkoušeli.

Jedlá soda je alkalická látka, která pomáhá rozložit mastnoty a oleje, díky čemuž je mnohem jednodušší je odstranit. Navíc jedlá soda je ekonomická a všeobecně k dispozici, takže je jedním z nejpraktičtějších nástrojů pro čištění domu.

Nejdřív použijte papírovou utěrku

Papírový ubrousek, kapesník, utěrka, v nouzi i toaletní papír. Berte, co je po ruce. Ihned odsajte přebytečný tuk a na skvrnu nasypte jedlou sodu. Tato nechte 24 hodin působit. Následně vezměte malý kartáček (třeba starý zubní) a hydrogenuhličitan s jeho pomocí odstraňte. (Jedlá soda funguje jako kouzlo na věci, které nelze dát do pračky. Můžete ji například aplikovat na olejové skvrny z velkého kusu nábytku, jako je pohovka nebo zimní kabát.)

Starý dobrý ocet

Poté si připravte roztok z octa a vody (půl na půl). Nalijte jej na látku a vydrhněte kartáčkem. Oblečení vyperte jako obvykle. V případě, že se jedná o odolnou skvrnu, můžete proces opakovat. Nemáte-li sodu po ruce, poohlédněte se po kousku křídy, která má stejný účinek. Olej z látky do sebe nasákne. Postupujte jako v předchozím případě. Nejdřív odsajte přebytky mastnoty, nasypejte nadrolenou křídu, nechte 24 hodin působit, dočistěte octovým roztokem a vyperte. A jaké další možnosti máte k dispozici?

Prostředek na mytí nádobí

Stejně jako se prostředek na mytí nádobí používá k odstranění silné mastnoty z použitých hrnců a pánví, pár kapek lze uplatnit i na nehody ve spojitosti s tkaninami. Nařeďte ho teplou vodou, do roztoku namočte hadřík a tím skvrnu jemně vydrhněte. Dočistěte kartáčkem a oblečení opět hoďte do pračky. Pokud je olejová skvrna po vyprání stále viditelná, proces opakujte. Potřísněný kus nedávejte do sušičky, dokud se olejová skvrna neodstraní, mohla by se stát trvalým problémem.

Zdroje: www.apartmenttherapy.com/how-to-get-oil-out-of-clothes-36741448, www.eatingwell.com/article/7873041/how-to-clean-greasy-stains-from-clothes/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat