Prostreno.cz

Skladování pečiva bez snížení jeho kvality

Co se týká správného skladování, platí zásadní pravidlo – nejlepší je ho sníst vždycky čerstvé. Pokud tohle pravidlo nemůžete dodržet, je nutné dbát na několik dalších.

Čerstvé housky, rohlíky, bochánky nebo chléb si chuťově nezadá asi s ničím. Jenže hlad má občas velké oči a najednou máte pečivo, které je nutné nějak uschovat. Do chlebníku? V sáčku igelitovém nebo papírovém? Nebo úplně jinak? Poradíme nejlepší tipy, jak uchovat pečivo co nejdéle v co možná nejlepší kvalitě.

Chléb

Čím vyšší je obsah pšeničné mouky v chlebu, tím kratší je jeho trvanlivost. Nejlepším příkladem jsou bagety, které jsou ráno vynikající, ale večer už jen žvýkáte podivně chutnající gumu.

Bílý chléb byste proto měli sníst co nejrychleji, nejpozději po třech dnech totiž ztvrdne. Čistý žitný chléb na druhou stranu vydrží až deset dní.

Pro skladování chleba se nejvíce hodí nádoby, které jsou vzduchotěsné a zpomalí tak jejich vysychání a tvrdnutí. Mohou to být chlebové boxy, kamenné hrnce, ale i plastové sáčky. Ty jsou natolik neprodyšné, že v nich chléb vydrží asi nejdéle. Pro bagety je rozhodující křupavá kůrka, takže pro ně sáčky vhodné nejsou.

Chléb v žádném případě nedávejte do lednice, protože nízké teploty mohou poškodit jeho konzistenci. Zmrazit můžete naopak jakékoliv pečivo. Zkonzumujte je ale nejpozději do osmi měsíců.

Abyste předešli tvoření plísní, je vhodné nádoby pro uchovávání pravidelně dezinfikovat octovou vodou a všechny drobky důkladně odstraňovat.

Buchty, koláče, dorty a sušenky

Každý druh sladkého pečiva vyžaduje trochu jiný způsob skladování. Suché pečivo jako jsou sušenky je nejlepší uchovávat v plechovce, která má vodotěsný uzávěr. Vydrží tak až několik měsíců.

Perník je nejlepší čerstvý, ale i jeho můžete v plechové nádobě skladovat. Pokud udržíte teplotu kolem 17 stupňů, zůstanou měkké až osm týdnů. To platí i pro medové koláče a ovocné chlebíčky.

Koláče z míchaného těsta uchovávejte zabalené v alobalu, vychutnáte si je tak několik dní.

Listové a kynuté těsto lze druhý den lehce rozpéct. Nejlepší je ale jíst ho čerstvé.

Dorty rozhodně neskladujte v lednici, stejně jako chleba v chladu trpí.

Zdroj: planetwissen.de





Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat