Prostreno.cz

Kuchyňskou houbičku na nádobí je třeba měnit jednou týdně

Že je houbička na nádobí přátelským hotelem pro nejrůznější mikroorganismy, na to odborníci upozorňují už dlouho. Teď však spočítali, že na ploše o velikosti jedné kostky cukru může bakteriálních buněk pobývat i 50 miliard!

Říká se, že kuchyně je srdcem domova. A protože se v ní připravují všechna ta báječná jídla, určitě by v ní mělo být čisto. Že si na úklid hodně potrpíte, proto je ta vaše takřka sterilní? Myslet si to samozřejmě můžete, ale pravda je trochu někde jinde. Možná jste zapomněli na jednu důležitou věc – výměnu houbičky.

Parťák, nebo záškodník?

Taková houbička je šikovný „nástroj“. Její výhodou je vysoká savost, tedy schopnost absorbovat vodu či jiné kapaliny. Takřka v každé domácnosti se využívá k mytí nádobí i čistění různých povrchů, jako jsou dřezy, stoly a kuchyňské linky. Původně byla vyráběna ze živočišných hub neboli houbovců, odtud zřejmě plyne i její název. Dnes se sází na jiné materiály, zejména polyester, polyuretan a regenerovanou celulózu. Proč je tahle nevinně se tvářící měkká věc velkým odpůrcem pořádku i zdraví? Tak na tohle si raději sedněte.

Život, který mezi vlákny vidět nechcete

Po důkladné analýze vzorků němečtí výzkumníci zjistili, že zmíněný úklidový prostředek poskytuje útočiště mnoha bakteriím a patogenům. Pokud si teď říkáte, že to není vůbec nic nového, protože se o houbičkovém bakteriálním zatížení mluví a píše neustále, ještě zadržte. Je tu totiž informace, která vás na tomto omílaném tématu i tak dost překvapí. Tito experti odhalili, že v kousku houbičky o velikosti jedné kostky cukru se škodlivých bakteriálních buněk ukrývá 54 miliard. Dominují mezi nimi třídy bakterií zvaných Gammaproteobacteria, které mohou způsobit i břišní tyfus, mor, choleru a otravu. Vědci ve své tiskové zprávě uvádí, že tato pórovitá pomůcka nefunguje jenom jako rezervoár mikroorganismů, ale i šiřitel, což pochopitelně přispívá ke kontaminaci lidské pokožky i veškerých povrchů, s nimiž při čistění přichází do styku. Měňte ji tedy každý týden, je to pro vaše dobro.

Zdroje: tasteofhome.com, dailymail.co.uk, nature.com/articles/s41598-017-06055-9, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat