Prostreno.cz

Špatnou náladu rozjasní jasmín

Jasmínový čaj uklidňuje nervy i rozhozené trávení. Pomáhá i při menopauze, nespavosti a migréně. Esenciální olej zase zpomaluje tvorbu vrásek a zbaví vaše vlasy lupů. Máte doma obojí?

Předpokládá se, že jasmín pochází z Himálaje, kde je dodnes posvátnou rostlinou. Ovšem i jinde má pověst zázračné esence tajemství a magie. Národní květinou je v Pákistánu i na Filipínách. Tam ho na krku den před svatbou nosí budoucí nevěsty, které tak projevují svoji čistotu. Sladce vonící květy se již celá staletí využívají i jako léčivo. Čaj z nich připravený byl velice populární už v období čínské dynastie Ming. Nechcete ho také vyzkoušet? Slibuje tyto výhody.

Spása pro rozhozené trávení

Jasmín obsahuje spoustu složek, mezi kterými nechybí ani antioxidanty. Právě díky jejich působení usnadňuje správné vstřebávání přijímaných živin a podporuje zdravé bakteriální prostředí ve střevech. Jeho antispasmodické vlastnosti zmírňují nevolnosti, žaludeční křeče i záněty. Co říkáte na tuhle voňavou medicínu?

Zbavte se stresu i úzkostí

Již mnohokrát se prokázalo, že povznášející jasmínová vůně pomáhá při úzkostech, snižuje stres a zlepšuje náladu. Je to proto, že její inhalace přímo ovlivňuje centrální nervovou soustavu a mozkovou aktivitu. Protože funguje jako spolehlivý adaptogen, navozuje také klidný spánek a reguluje nepravidelné spánkové vzorce. Nelze opomenout ani to, že vyrovnává hladiny hormonů a tlumí nepříjemné příznaky menopauzy. Uplatní se i při bolestech hlavy, a podle některých odborníků dokonce normalizuje krevní tlak. Zkrásnět s ním ale můžete také. A to je výzva!

Delší mládí a krásné vlasy

Máte doma jasmínový esenciální olej? Nemusíte so ho kapat jenom do aromalampy či difuzéru. Pokud ho přidáte do vašeho oblíbeného pleťového krému či tonika, můžete zabojovat proti stárnutí, protože prokazatelně zpomaluje tvorbu vrásek a regeneruje kožní buňky. Kápnete-li pár kapek do běžně používaného šamponu či kondicionéru, dost možná se zbavíte lupů a urychlíte růst vlasů.

Zdroje: wellnessbin.com, ndigo-herbs.co.uk, wikipedia.org





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat