Prostreno.cz

Mrkev umí s vlasy doslova kouzlit

Máte problémy se svými vlasy? Pokud vás trápí vypadávání a řídnutí pramenů, do zbraně povolejte mrkev!

Přítomnost mrkve v salátu samozřejmě bývá pochopitelná. Je jedním z hlavních potravinových zdrojů vitaminu A (beta-karotenu) a dalších cenných látek, jako jsou vitaminy B, C, E a K. Ale právě proto se blahodárně stará nejen o tělo, ale i o vlasy. Tahle kořenová zelenina je silným antioxidantem, takže zabraňuje stárnutí vlasů, zatímco antimikrobiální vlastnosti oleje z mrkvových semínek zlepšují zdraví pokožky hlavy. S použitím mrkve jsou prameny po několika měsíční aplikaci delší a hustší.

Pro jaké typy vlasů se hodí?

Olej extrahovaný z mrkve zároveň vykazuje účinnou odolnost proti různým bakteriím a plísním na pokožce hlavy, jako je akné, kožní onemocnění a folikulitida. Na svoje si přijdou i ti, komu se mastí vlasy. Syrová mrkvová šťáva má adstringentní povahu. Její schopnost regulovat tvorbu kožního mazu a zabraňovat jeho nadměrné produkci je známá.

Díky vysokému obsahu esenciálních vitaminů, minerálů a aktivních biosloučenin je ale mrkev ve všech svých podobách vhodná pro většinu typů vlasů. V případě, že vás trápí suchost, lupy, krepatění, šedivění či již zmíněné vypadávání, na nic nečekejte. Při používání mrkve coby kosmetického pomocníka máte na výběr hned z několika možností.

Po ruce mějte mrkvový olej, jenž se vyrábí zpracováním nosného oleje s mrkví. (Lze si jej snadno vyrobit doma.) Vhodný je i olej z mrkvových semínek a esenciální olej. Chybu rozhodně neuděláte ani tehdy, když si na trhu koupíte pár kusů čerstvé mrkvičky. 

Nastrouhat, nebo naložit?

Rozmixujte 1 mrkev, 1 zralý banán a 1 zralé avokádo. Do směsi přidejte lžíci medu a dobře promíchejte. Masku naneste po celé délce vlasů a před umytím nechte působit 20 minut až půl hodiny. Provádějte aspoň dvakrát týdně. (Extra se hodí pro vlasy suché nebo se suchými konečky.) Uvidíte-li výsledky, možná, že se nadchnete pro mrkvový olej.

Dvě nastrouhané mrkve naložte do mírně rozehřátého olivového/hroznového oleje. Přidejte 1–2 čajové lžičky pískavice řecké seno, kari listy a amlu. Nalijte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte mimo přímé sluneční světlo. Před scezením a použitím oleje nechte ingredience minimálně 5 dní odpočívat.

Pokud jste si mrkvový olej připravili právě tímto způsobem, jeho každodenní používání pomůže vašim vlasům v rychlejším růstu. Aplikovat jej můžete klidně třeba obden, ale pozor, jakmile olivový nebo hroznový olej nahradíte nějakou těžší variantou, jako je třeba olej kokosový, mohou se vám začít mastit vlasy. V takových případech jej nanášejte zhruba dvakrát týdně. Na vlasech nechte 30 minut působit a poté smyjte.

Zdroje: www.vedix.com, www.clevelandclinic.org





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat