Prostreno.cz

Správné uchovávání květáku prodlouží jeho čerstvost

Květák neboli lidově karfiol je oblíbenou košťálovou zeleninou, která, proto aby vydržela déle čerstvá, vyžaduje trochu péče. A už jste někdy květák zkusili sterilovat nebo naložit do umeocta? Změní barvu, ale pochutnáte si na něm!

Kde kdo si letos sám pěstuje rajčata, cukety, ale taky košťálovou zeleninu. Do této skupiny se řadí brukev zelná, zelí, kapusta, kadeřávek, kedluben, brokolice nebo tolik všestranný a oblíbený květák. Uvedený druh potravin je pro tělo důležitý zejména proto, že obsahuje značné množství bioaktivních složek, včetně glukosinolátů, fenolických sloučenin, vitaminů a esenciálních minerálů.

Ty se spojují se zdravotními přínosy a různými biologickými vlastnostmi, včetně antioxidačních, protirakovinných, protirakovinných, antimikrobiálních, protizánětlivých, antiobezitních a antidiabetických aktivit (1). Už se těšíte, až sklidíte první úrodu a pochutnáte si třeba na květákovém mozečku? Pokud květák míníte opéct, ugrilovat nebo uvařit, a mít z něj maximální požitek, dejte si pozor na jeho skladování.

Naučte se dávat květák do lednice

Pokud si květák sami nepěstujete, v obchodě vždy hledejte čistý, kompaktní kus s těsně uzavřenými shluky pupenů. Vyhněte se anomáliím, tmavým skvrnám i povadlosti, která poukazuje na to, že květák byl při pěstování vystavený příliš velkému množství přímého slunce. Stane-li se vám něco takového doma, u vlastního kusu, nezoufejte.

Zaexperimentujte s umeoctem

Květák rozeberte na růžičky, nechte jej okapat a naložte ho do roztoku z umeocta, který je obvykle k dostání ve zdravých výživách. (Umeocet neboli ume-su je tekuté ochucovadlo, které vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestiček umeboši.)  Budete potřebovat 1 díl umeocta a 4 díly převařené vody.

Do sklenic napěchujte růžičky květáku, zalijte nálevem a nechte při pokojové teplotě stát aspoň 3 dny. Po uplynutí doby květák buď ještě nechte kvasit, nebo ho přendejte do lednice. Nelekněte se, květák v nálevu sice zrůžoví, ale osvěží se.

Vytvořte si zásoby na zimu

Co se týče čerstvého květáku bez vad, tak ten vkládejte do volně uzavřeného sáčku a nezamezujte mu přístup vzduchu (sáček nechte povolený a rozvázaný), ať snížíte riziko vlhkosti. Takto květák v lednici vydrží i několik dní. Květáček ovšem můžete i zavařit. Omyjte ho, zbavte listů a rozeberte na růžice (větší klidně překrájejte). Květák dejte do zavařovacích sklenic (skládejte je košťálky dovnitř), zalijte sladkokyselým lákem a pevně uzavřete víčky. Sterilujte 25 minut při 85–90 °C.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7465980/, www.eatingwell.com, www.jimejinak.cz





Celkem 6 komentářů

Jarmila výborné zavařuji již 40 let
13.06.2022
Vy
edita
13.06.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat