Prostreno.cz

Po pleťové masce s citronem se slunci raději vyhněte

Citron pokožku vyhlazuje, čistí a omlazuje. Také vyrovnává její tón a umazává pigmentové skvrny. Pokud po jeho vnějším použití ale vyrazíte k vodě, nadělá víc škody než užitku. Se sluncem si totiž moc nerozumí!

Citron se stal běžnou součástí kosmetické péče. Obsahuje ho celá řada zkrášlujících produktů nabízených v drogerii a doporučuje se přidávat i do domácích pleťových masek. Uváděných pozitiv má bezpočet, ovšem v létě vám tento kyselý plod může pěkně zatopit. To jste věděli?

Převažují rizika nad výhodami?

Citronová šťáva je dobrým pomocníkem třeba při exfoliaci. „Je to proto, že se v ní přirozeně nacházejí alfa-hydroxykyseliny, které odstraňují odumřelé kožní buňky a urychlují regeneraci, čímž pokožku rozjasňují. Také podporují hydrataci,“ vysvětluje kalifornská dermatoložka Nedy Mehr. Exfoliační vlastnosti tohoto prostředku mohou být užitečné i v případě hyperpigmentace. „Není to jen o peelingu, přítomná kyselina citronová spolu s vitaminem C pleť zesvětlují,“ potvrzuje jmenovaná odbornice. Co další benefity?

Regulace mazu? Bez problému!

Protože citron funguje jako adstringentní prostředek, reguluje tvorbu mazu a navíc zmenšuje rozšířené póry. Je tedy darem z nebes pro mastnou pokožku! Rovněž prý zpomaluje stárnutí a tvorbu vrásek, protože povzbuzuje produkci kolagenu. Také zlepšuje vzhled jizev, bojuje proti oxidačnímu stresu, přispívá k léčbě akné a chrání před poškozením. Má to ale jednu podmínku – musí se používat správně.

Slunce jako nepřítel

„Šťáva z citronu zvyšuje fotosenzitivitu kůže neboli citlivost na sluneční záření. Proto může způsobit vyrážku podobnou slunečním spáleninám, která je zanícená, dráždivá a bolestivá,“ varuje americký dermatolog Adam Mamelak. „Po aplikaci byste se měli držet raději ve stínu a alespoň deset hodin se slunci zcela vyhýbat. Pleťové masky s citronem tedy doporučuji nanášet spíše ve večerních hodinách,“ dodává expert s tím, že stejná pravidla platí i pro citronové esenciální oleje.

Zdroje: www.mindbodygreen.com, www.100percentpure.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat