Prostreno.cz

Ústní voda zkrotí opary i mastné vlasy

Ústní voda pomáhá zabíjet bakterie, zároveň snižuje hromadění plaku v ústech a tím bojuje proti zápachu i infekcím. Už jste ji někdy použili jako dezinfekci nebo pleťovou vodu?

K dostání je v každé drogerii. Ústní voda vykazuje antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti, které lze využít pro různé účely. Že vás zrovna žádné nepadají? Tyhle tipy si zamilujete!

Zbavuje lupů

Lupy jsou způsobeny buď přemnožením plísní na pokožce hlavy, nebo zánětem pokožky hlavy. Ústní voda má páky na obojí, neboť vyniká silnými antimikrobiálními vlastnostmi, snižuje zánět pokožky hlavy a tím krotí nepříjemné svědění. Několikrát týdně po umytí šamponem naneste menší množství vody na pokožku hlavy, jemně promasírujte a nechte vstřebat.

Působí proti žlutým nehtům a plísním

Plísně a kožní infekce umějí pěkně potrápit. Většina ústních vod obsahuje thymol, přirozený monoterpenoidní fenolový derivát cymenu. Ten se pyšní antiseptickými a antifungálními vlastnostmi, což v překladu znamená, že zabraňuje šíření nebo zhoršení infekcí a zároveň podporuje rychlejší hojení kůže.

Nejprve omyjte infikovanou oblast antimykotickým mýdlem a poté ji nechte zcela vyschnout. Následně aplikujte ústní vodu, ideálně s pomocí vatové tyčinky nebo tamponu. Podobně si počínejte u plísní a mykóz nohou nebo nehtů, jež způsobují žluté zabarvení nehtu. (U zvláště odolných nebo těžkých infekcí smíchejte jeden díl ústní vody s jedním dílem octa. Antiseptické účinky se tak násobí.)

Usmrcuje veš dětskou

Ústní voda je jedním z nejlepších léků na vši. Obsahuje totiž několik sloučenin, včetně alkoholu, thymolu a mentolu. Tenhle koktejl vši znehybňuje a usmrcuje, takže se dají snáze chytit. Ústní voda také uvolňuje hnidy ulpívající na vlasech. Hlavu zakloňte dozadu a nalijte ústní vodu na vlasovou linii tak, aby stékala po pokožce hlavy. Následně použijte hřeben na vši.

Dezinfikuje drobné rány

Hledáte antiseptikum k dezinfekci drobných ran, jako jsou škrábance, řezné rány a puchýře? Do lékárny nemusíte, použijte ústní vodu. Její antimikrobiální účinky pomohou předcházet infekcím a nastartují regeneraci poškozených tkání. Stejně to platí i u oparů.

Působí pro akné

Ústní vodě jsou také připisovány antiseptické vlastnosti, jež bojují proti bakteriím způsobujícím akné, ve výsledku snižují výskyt pupínků. Při aplikaci na obličej, ve zředěném stavu, odstraňuje přebytečný maz, nečistoty a odumřelé buňky a zároveň zmenšuje póry.

Zdroje: www.emedihealth.com, www.experthometips.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat