Prostreno.cz

Chyby při zahradničení v horkém počasí

Léto. Zatímco jeden vysoké teploty miluje, druhý je nenávidí. V každém případě to znamená vyšší nároky na péči vlastních zahrádek a rostlin na terasách a balkonech. Jestli nechcete přijít o radost a úrodu, nedělejte tyhle věci!

Chyby při zahradničení v horkém počasí mohou otrávit mnoho zahradníků a nadšenců přírody. Čemu byste se rozhodně měli vyhnout?

Odolejte nadměrnému zalévání

Neexistuje žádné univerzální pravidlo zalévání, ale pokud půda vypadá pěkně, je vlhká a rychle nevysychá, není nutné a vlastně ani žádoucí přidávat další a další vodu. Přemokření rostlin je typickou chybou, když rtuť začne stoupat. Zahradníci v souvislosti s tím radí jednu nesmírně důležitou věc. Je lepší každý den či obden, záleží na počasí a aktuální situaci, zahradu zalít a pořádně ji namočit (zejména v teplém počasí), než preferovat průběžné rosení.

Jednou z nejhorších chyb, které se můžete dopustit, je pak zalévání rostlin ve špatnou dobu, kupříkladu v poledne za největšího žáru. Za nejideálnější „závlahové okno“ se považuje období mezi pátou a devátou hodinou ranní. V tuto dobu se ztrácí méně vody vinou odpařování. Zavlažování v noci může mít za následek hromadění vody na povrchu půdy, kolem kořenů a na listech, což může vést k růstu plísní, hnilobě, hmyzu a dokonce k smrti rostlin.

Neignorujte příchozí plevel

Boj proti plevelům je skutečný. Během letního období se plevel množí, takže je důležité, abyste mu nedali příliš velkou volnost, jinak vás zavalí. Plevel vytrhávejte i s kořeny, popřípadě použijte herbicid, postřik, který se aplikuje za teplého, vlhkého a slunného počasí. Zároveň myslete na to, že bujně rostoucí plevel v trávníku často signalizuje nedostatečnou péči o porost.

Nesoukromničte se stínem

Vy máte slunečník, ale co mají říkat vaše stromky, keře a květiny? Je důležité půdu chránit před spalujícím sluncem. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je rozprostírat vrstvu mulče všude, kde se dá.  Mulčovací kúra pomůže udržet rostliny v chladnějším prostředí a zabrání odpařování vlhkosti.

Nesekejte trávník příliš nakrátko

Příliš krátký trávník může slunce spálit. Obecně platí, že na ultra krátký řez tráva reaguje špatně, brzy se tvoří holá místa (půda vysychá) a daří se plevelům, proto nebuďte ve stresu, když tráva povyroste o nějaký ten milimetr. Vlastně je to moc dobře.

Zdroje: www.idealhome.co.uk, www.countryliving.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat