Prostreno.cz

Ovoňte si jídelníček badyánem

Nemáte chuť třeba na punč, který zahřeje na těle i na duši? Dejte si do něj i trochu badyánu. Toto koření působí proto virům i nemocem bakteriálního původu. Také tlumí kašel a pomáhá při psychickém vyčerpání.

Ačkoli je badyán tradičním kořením čínské kuchyně, krásně u nás zdomácněl. Máte ho v jedné ze svých dóziček i vy? A tušíte vůbec, co je to za poklad? Tato opojně vonící přísada bývá již odpradávna spojována s orientální gastronomií. Využít ji lze nejen při přípravě kompotů, povidel, perníku, sladkého pečiva a horkých alkoholických nápojů, hodí se i k vepřovému, kuřecímu a hovězímu masu. Nezkoušeli jste ho před pečením vložit třeba do kachny? Vaše chuťové buňky budou plesat blahem! A zdraví zrovna tak. Proč je badyán vhodnou přírodní medicínou nejen na podzim?

Antivirová ochrana před chřipkou

Badyán vyniká svými antivirovými schopnostmi. Kromě toho, že zprostředkovává spoustu antioxidačních flavonoidů a polyfenolických látek, obsahuje také kyselinu shikimovou. Tuto sloučeninu farmaceutický průmysl jako hlavní složku léků proti chřipce využívá zcela běžně. Už tušíte, proč této aromatické přísady není v momentálním rizikovém období nikdy dost?

Bakterie, jděte se bodnout!

Dalším důležitým léčivým přínosem badyánu je jeho schopnost inhibovat růst bakterií, které se podílejí na řadě běžných onemocnění, kupříkladu infekcí močových cest. Tedy alespoň tak to uvádí poznatky výzkumu zveřejněné v magazínu Integrative Medicine Research Journal. Pokud tedy někde prochladnete, což se teď může stát poměrně snadno, na toto koření rozhodně nezapomínejte. Že je extrakt z něj v mnoha případech stejně účinný jako antibiotika, to prokázala zase studie publikovaná v časopise Journal of Medicinal Food.

I další účinky berou dech

Uvedená ingredience se v některých zemích žvýká po jídle, a to s cílem podpory trávení. Zkusit to samozřejmě můžete také, zabírá přímo na jedničku. Je o ní také známo, že příznivě působí na zklidnění křečí, posiluje organismus a pomáhá při psychickém vyčerpání. Nelze opomenout ani to, že stimuluje regeneraci jater, tlumí kašel a zvyšuje sekreci mateřského mléka.

Zdroje: www.healthline.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481744/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20828316/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat