Prostreno.cz

Superpotraviny vhodné pro skladování ve spíži

Vaše spíž, špajz, špajzka neboli malá chladná místnost určená ke skladování potravin je pravděpodobně plná těstovin, různých konzerv či cereálií. Že by vás ani nenapadlo dávat do ní něco jiného? Ale to je velká škoda, tyhle multifunkční věci by v ní neměly chybět!

Termín „superpotravina“ se týká potravin zvláště bohatých na cenné látky, jež tělu poskytují nespočet důležitých zdravotních výhod. Mezi ně patří třeba brokolice či avokádo. Některé superpotraviny patří do lednice, ty jiné mohou být ve spíži. Kterých se to týká a jaké položky byste si určitě měli nakoupit?

Chia semínka

Na poličce ve spíži vám vydrží neskutečně dlouho, můžete si je přidávat do jogurtu i smoothies. Chia semínka jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a minerálů, mají také vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Kde kdo nedá dopustit především na vynikající chia pudink.

Pistácie

Tyto zdravé zelené ořechy vydrží při pokojové teplotě až šest měsíců a nejlépe uděláte, když je necháte na chladném a tmavém místě – třeba ve spíži. Ze zdravotního hlediska jsou pistácie plné vlákniny, draslíku a zdravých nenasycených tuků. Díky svému působivému nutričnímu profilu mohou pomáhat v boji proti zánětům v těle a zároveň snižují rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.

Quinoa

Quinoa obsahuje devět esenciálních aminokyselin, dá se zpracovat téměř do čehokoli a naštěstí pro ty, kdo trpí celiakií nebo citlivostí na lepek, je tato vysoce výživná starobylá rostlina přirozeně bezlepková. Už jste ji ochutnali?

Česnek

Česnek je základem mnoha pokrmů, snižuje riziko srdečních onemocnění, posiluje imunitní systém a je plný antioxidantů. Jeho aktivní složkou je především alicin, bioaktivní antibiotikum, jež působí proti houbám, prvokům, virům a bakteriím. Alicin je považován za životaschopnou náhradu antibiotik, která by ve vaší spíži neměla chybět.

Sladké brambory

Batáty můžete skladovat až jeden týden při pokojové teplotě, obecně jim však svědčí cokoli v rozmezí 12 až 16 °C. Sladké brambory poskytují spoustu vitaminu A, jsou plné draslíku a vlákniny prospěšné pro srdce. Dokonce i jejich obsah sacharidů si zaslouží zmínku, protože se skládají ze sacharidů komplexních, což znamená, že je tělo déle tráví. Proto jsou mnohem zdravější než jejich rafinované protějšky.

Olivový olej

Olivový olej se uplatňuje v kuchyni i v kosmetice, patří ke skvělým zdrojům mononenasycených mastných kyselin, které mohou pomoci snížit zánět. Pochlubit se může i působivým množstvím vitaminů E a K. Pokud budete olivový olej skladovat na chladném a tmavém místě, jako je spíž, vydrží několik měsíců.

Zdroje: www.realsimple.com, www.spiceworldinc.com, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat