Prostreno.cz

Nejlepší víno ke každému jídlu

K dobrému jídlu se vždy hodí dobré víno. Zde vám řekneme, jak udělat perfektní volbu pro širokou škálu jídel.

Nezáleží na tom, zda je víno červené nebo bílé, suché nebo sladké – najít to správné víno k jídlu není zrovna jednoduché. I když je u vína stále tím nejlepším vodítkem osobní vkus, existuje pár pravidel a kombinací, které se při výběru toho správného vína osvědčily. V našem malém průvodci pro milovníky vína zjistíte, jaké víno se hodí ke kterému pokrmu.

Proč pít k jídlu víno

Důvodů, proč pít víno k jídlu, je opravdu mnoho. Především však správný vinný doprovod dokáže vylepšit každé jídlo tím, že zvýrazní některé vůně, nebo je dokonce vínem doplní.

Víno se také často používá při vaření – zejména k dochucování omáček. Zde lze samozřejmě víno, které se podává později, použít i k vaření. Ale opravdu chcete nechat svůj drahý výběr vín odpařit v hrnci? To se raději rozhodněte sami.

Jaké víno se hodí k rybě?

Nezáleží na tom, zda jsou to krevety nebo mušle – k mořským plodům se hodí zejména čerstvé až kyselé bílé víno, jako je Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc. Trochu pikantnější Chardonnay se naopak báječně hodí ke grilovaným a smaženým rybám, jako je losos nebo okouník. Každý, kdo k rybě preferuje červené víno, by se měl rozhodnout pro lehké Pinot Noir. Španělská Rioja se také hodí k mořským plodům.

Co podávat k masu?

Pokud jde o to správné víno k masu, hodí se téměř vše. Pokud chcete mít jistotu, měli byste si zapamatovat pravidlo „Červené víno se hodí k červenému masu, bílé víno k bílému masu“. Bílá vína jako Ryzlink rýnský nebo Chardonnay se obzvláště dobře hodí k bílé drůbeži, jako je kuřecí nebo krůtí maso. K vařenému hovězímu se hodí i dobré bílé víno s malou kyselinkou. Steak nebo rostbíf lze naopak spárovat s intenzivním červeným vínem. Zvláště chutné jsou Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Doporučujeme ovocné červené víno s hovězími líčky nebo telecí pečínkou.

Existuje víno k zelenině?

Víno se hodí i k vegetariánským jídlům. Nejlepší je se zeleninou pít ovocná bílá vína nebo suché růžové víno. Pokud zelenina obsahuje hodně hořkých látek, je lepší k jídlu zvolit silné suché bílé víno, např. Sauvignon Blanc nebo Chardonnay. Obě vína se hodí i k salátům.

A co těstoviny?

Které víno se k těstovinám hodí, záleží především na omáčce. Ke smetanovým omáčkám se lépe hodí ovocná bílá vína, těžké, rajčatově těžké omáčky typu bolognese lépe ladí s výrazným červeným vínem, jako je Merlot.

Klasické spojení sýra a vína – ale jakého?

Víno a sýr jsou skutečný tým snů. Jemný sýr se nejlépe kombinuje s lehkým bílým vínem, jako je ovocný Kabinett nebo jemně suché Spätlese, zatímco Beerenauslese a ledová vína se hodí k silnému sýru. Pokud dáváte přednost červenému vínu, můžete zkombinovat plný Shiraz se silným sýrem.

Které víno se hodí k asijské kuchyni?

K asijským jídlům se hodí i dobré víno. Pikantní pokrmy z woku se nejlépe snoubí s ovocným ryzlinkem, protože dokážou pikantní koření, jako je chilli nebo zázvor i trochu zjemnit. Ryzlink Spätlese se také dobře hodí k indickému kari a thajskému jídlu. K suchému Sauvignon Blanc se hodí méně kořeněná jídla.

Jaké víno se hodí k řeckému jídlu?

I v Řecku se vinařství provozuje po tisíce let, a proto je u řeckých jídel samozřejmě důležitý i správný výběr vína. K lehce kyselému sýru feta se hodí například šumivé růžové víno. K předkrmu tsatsiki doporučujeme silné bílé víno. Totéž platí pro pokrmy z jehněčího masa. Pokud milujete musaku, měli byste se spolehnout na vhodné červené víno.

Zdroj: www.essen-und-trinken.de





Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat