Prostreno.cz

Nejčastější chyby při nákupu i skladování ořechů

Zase jste si v obchodě nabrali ořechy, které tam jsou v těch hezkých velkých koších? Možná nebudou chutnat tak, jak byste asi čekali. A proč je doma uchovávat v lednici?

Mandle, arašídy, pistácie, kešu, para, pekanové, lískové i vlašské. Co se týká ořechů, můžeme si vybírat! A naše zdraví nás k tomu vyloženě vybízí, protože mu tyto křupavé plody náramně svědčí. Jak moc vás jejich benefity překvapí?

Co sousto, to lepší kondice

Ořechy jsou napěchované antioxidanty, které proti oxidačnímu stresu bojují neutralizací volných radikálů, tedy nestabilních molekul, jež poškozují buňky a výrazně zvyšují riziko celé řady onemocnění. Ačkoli jsou tyto považovány za vysoce kalorické, hubnutí paradoxně pomáhají. Velmi působivé účinky mají i na hladinu cholesterolu a triglyceridů, neboť přispívají k jejímu snížení a tím i prevenci kardiovaskulárních chorob. Pochlubit se mohou také silnými protizánětlivými schopnostmi a díky obsahu vlákniny příznivě ovlivňují i trávení. Zda spadají do kategorie superpotravin? Ano, protože se stále častěji objevují názory, že konzumace ořechů má co dělat i s dlouhověkostí. Dostali jste na ně chuť? A znáte pravidla jejich nákupu a skladování? Těchto chyb se vyvarujte!

Volně přístupných košů si raději nevšímejte

Asi každý obchod má ve svém „ořechovém oddělení“ velké koše, kde si tyto plody zákazníci mohou nabrat sami, a to podle toho, jaké si domů chtějí odnést množství. Vypadá to jaký skvělý nápad, že? Ale není. Hlavním nepřítelem trvanlivosti je vzduch, který urychluje proces ztráty kvality. Protože ořechy v těchto koších mohou bezprizorně ležet celé týdny, o čerstvý sortiment rozhodně nejde. Kupte si proto ty balené, které jsou chráněné před kyslíkem i bakteriemi. A doma je pak rozhodněte nenechte povalovat ve spíží!

Ideální uložení je v lednici

Navzdory všeobecnému přesvědčení ořechy nepatří na kuchyňskou linku ani do šuplíku, ale do lednice. Je to proto, že obsahují velké množství nenasycených tuků, tedy delikátního typu oleje, který je činí vysoce náchylnými ke žluknutí. Ani teplo jim moc nesvědčí! Vyžadují temné a chladné místo, které omezuje riziko jejich brzké hořkosti.

Zdroj: www.realsimple.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18044138/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24075767/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20833992/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24925270/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat