Prostreno.cz

Vylepšete si čaj obyčejným jablkem

Jablečný čaj není jen uklidňující a hřejivý, ovocný čaj má prý také pozitivní vliv na vaše zdraví. Jak si vyrobit a připravit jablečný čaj sami?

Jablečný čaj je velmi oblíbený pro svou ovocně nasládlou vůni – a navíc je zdravý. Čaj se obvykle připravuje ze sušených slupek jablek, v některých případech se používají i celá jablka. 

Bohužel jablečný čaj z obchodu často obsahuje umělé příchutě nebo je kontaminovaný chemickými pesticidy. Tomu se můžete vyhnout tím, že si sami připravíte jablečný čaj.

K tomu můžete použít jablečnou kůru. Tak ušetříte nejen peníze, ale přispějete také k prevenci plýtvání potravin. Aby byl váš jablečný čaj co nejčistší, měli byste používat jablka v bio kvalitě., na odrůdě v zásadě nezáleží. Pokud chcete na čaj použít celá jablka, nakrájejte je na tenké lupínky.

Jak si vyrobit jablečný čaj

Jablečné slupky nebo kolečka jablek rozložte na kuchyňský nebo pečicí papír. V létě můžete jablka jednoduše usušit na slunci. V zimě můžete slupky sušit v troubě při nízké teplotě (asi 50 stupňů). Dvířka trouby nezavírejte úplně, aby škvírou mohla unikat vlhkost. Slupky jablek by měly být na konci suché, ale díky obsaženému pektinu by měly zůstat mírně elastické.

Zcela vysušené jablečné slupky rozdrťte a naplňte je do uzavíratelné sklenice. Sklenici uchovávejte na suchém a tmavém místě, aby vůně vydržela co nejdéle co nejintenzivnější. Jablečný čaj můžete případně dochutit skořicí, hřebíčkem nebo sušeným zázvorem. 

Příprava samotného čaje

Na šálek jablečného čaje (250 mililitrů) potřebujete asi lžičku sušené jablečné slupky. Nejprve přiveďte vodu k varu. Slupky jablek dejte do čajového sítka a poté přelijte horkou vodou. Nechte čaj louhovat pět až patnáct minut. Čím déle necháte jablečný čaj louhovat, tím intenzivnější bude chuť.

Jablečný čaj je ideální do čajových směsí. Zelenému nebo bylinkovým čajům dodávají ovocný nádech. Naproti tomu v Turecku se jablečný čaj tradičně připravuje s černým čajem a čerstvými jablky. Jablky můžete ale zjemnit třeba svařené víno nebo punč.

Vliv čaje na zdraví

Je všeobecně známo, že jablka jsou zdravá. Po banánech jsou nejkonzumovanějším ovocem na světě. Kromě vlákniny, cenných vitamínů a minerálních látek jsou plody bohaté na druhotné rostlinné látky. 

Čaj je dobrým zdrojem pro vstřebávání rostlinných látek, jako jsou polyfenoly nebo flavonoidy. Bylo prokázáno, že tyto látky pomáhají snižovat riziko různých chronických onemocnění. Patří mezi ně především kardiovaskulární choroby, astma, různé druhy rakoviny nebo diabetes.

Obsažené sekundární rostlinné látky mají navíc silný antioxidační účinek. Pomáhají snižovat oxidační stres a podporují tělo při obnově buněk. Přirozeně zpomalují proces stárnutí.

Tradičně se jablečný čaj používá na různé neduhy. Tyto účinky však nebyly vědecky prokázány. Ovocný čaj údajně také pomáhá při revmatických potížích, dně, špatném trávení, nervozitě nebo vyčerpání.

Zdroj: www.utopia.de/ratgeber/apfeltee-selber-machen-zubereitung-ziehzeit-und-wirkung/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat