Prostreno.cz

Přírodní recept na kvalitní balzám na rty

Výroba přírodního balzámu na rty je zábavná a snadná. Vyžaduje jen pár ingrediencí a zároveň je skvělým a užitečným dárkem, který potěší přátele i kolegy. Máte chuť si hrát?

Pochopitelně, že balzám na rty můžete koupit v každé drogerii nebo lékárně, nicméně domácí výroba je domácí výroba. Díky ní získáte kontrolu nad použitými surovinami. Co všechno k ní potřebujete?

Začínáme

Alfou a omegou je hrnec na vaření ve vodní lázni. (Nebo provizorně vložte nerezovou mísu či žáruvzdornou skleněnou misku do většího hrnce.) Dále si připravte 1 díl včelího vosku (nejvhodnější jsou pastilky ze včelího vosku, protože se s nimi nejsnáze pracuje), 1 díl kakaového, bambuckého nebo mangového másla a 2 díly vysoce kvalitního jedlého oleje.

Skvěle poslouží třeba bio sladký mandlový olej. Je vysoce hydratační, plný živin a má velmi jemnou chuť a vůni. Použít se dá i olej kokosový, slunečnicový či olivový. Volitelnou položkou jsou pak éterické oleje.

Aby balzám krásně voněl

Některé z nejoblíbenějších esenciálních olejů k aromatizaci přírodního balzámu na rty zahrnují mátu peprnou, mátu klasnatou, sladký pomeranč, růžový grapefruit, vanilku, heřmánek, levanduli a jasmín. Vezměte však na vědomí, že některé citrusové esenciální oleje jsou považovány za „fototoxické“, což znamená, že mohou zvýšit riziko spálení na přímém slunci – například citron, limetka a bergamot. Pro poměrně silně vonící balzám na rty použijte maximálně jednu čajovou lžičku esenciálních olejů na 1 šálek použitého oleje.

Množství ostatních použitých ingrediencí si pochopitelně přizpůsobte svým záměrům. Pro měření hmotnosti místo objemu použijte 1 díl včelího vosku, 1 díl kakaového másla a 4 díly oleje (například 60 gramů včelího vosku, 60 gramů kakaového másla a 240 gramů oleje).

Jak vyrobit domácí balzám na rty?

Odměřte a/nebo odvažte olej, vosk a kakaové č bambucké máslo a přidejte jej do horní části vodní lázně. Ingredience zahřívejte při středně vysoké teplotě, dokud se všechny úplně nerozpustí a nespojí. Občas promíchejte. Během ohřevu hrnec nezakrývejte – kondenzace (voda) může negativně ovlivnit konzistenci balzámu.

Před přidáním esenciálních olejů vypněte zdroj tepla a hrnec odstavte z plotny. (Esenciální oleje jsou od přírody velmi těkavé, a proto se při vysoké teplotě rychle rozptýlí). Dokud je vosk ještě horký, nalijte ho do malých dóz nebo skleniček s víčkem. Nechte vychladnout a ztuhnout. Pak už si jen užijte měkké, pružné a zvlhčené rty.

Zdroje: www.homesteadandchill.com, www.ecolivingmama.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat