Prostreno.cz

Potraviny, které si s ledničkou nerozumí

Lednice je skvělá! Prodlužuje trvanlivost potravin, ale ne všechno ji snese. Ve skutečnosti některé produkty zůstávají čerstvější při pokojové teplotě. Které to jsou a proč nedávat cibuli vedle brambor?

Potraviny jsou dnes nesmírně drahé, proto je víc než kdy jindy nutné pečovat o to, aby se nezkazily. Začnete tím, že víc popřemýšlíte o jejich umístění. Toto je položek, které si s lednicí nerozumí!

Celé melouny

Lednička dokáže snížit počet antioxidantů, látek, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů, na polovinu. Vodní melouny při pokojové teplotě vyvíjejí téměř dvojnásobné množství sloučenin, jako je beta-karoten, který podporuje zdravou kůži a zrak. Tedy v porovnání s chlazenými melouny. Stručně řečeno, chladný vzduch brzdí růst antioxidantů, a proto melouny nechávejte spíš na kuchyňské lince.

Bazalka

Pokud je tato úžasná bylinka skladována pod 4,5 stupně Celsia, rychle zčerná. Z tohoto důvodu ji udržujte na pultu (na stinném místě) a napodobujte umístění květin do vázy. Naplňte sklenici vodou a ponořte stonky. Zároveň na rostlinu dejte plastový sáček na zip, aby mohla dýchat a zůstat vlhká.

Brambory

Nízké teploty přeměňují bramborový škrob na cukr. Výsledkem je sypká textura a mírně nasládlá chuť. Bramborům se daří nejlépe při sedmi stupních Celsia. Skladujte je v papírovém sáčku v chladné spíži. Sluneční záření totiž způsobuje hromadění chlorofylu, což ve výsledku vede ke zbarvování brambor dozelena a někdy i hořkosti.

Okurky

Přílišná vlhkost nebo mráz okurkám škodí. Pokud už je musíte dát do lednice, preferujte uzavíratelné krabičky nebo sáčky.

Cibule

Tato zelenina potřebuje cirkulaci vzduchu, aby zůstala čerstvá. Celou cibuli skladujte v děrovaném papírovém sáčku, a to ve spíži. A nedržte ji poblíž brambor! Cibule uvolňuje plyn a vlhkost, jež může způsobit rychlé zkažení lidově zvaných „zemáků“.

Rajčata

Chladný vzduch mění chemické procesy v rajčatech. Zkrátka a dobře, zpomaluje ty, které přispívají k čerstvé chuti. Z tohoto důvodu celé kusy umístěte na pult.

Česnek

V chladničce je příliš velká vlhkost, při které se česneku nedaří. Tento přírodní poklad zůstane déle v kondici, pokud ho necháte při teplotě mezi 15 a 18 stupni Celsia. Vložte jej prodyšné nádoby, aby dovnitř mohla vlhkost, a odložte na chladné místo.

Med

Je známo, že med při nízkých teplotách krystalizuje. Ideální teplotní úroveň pro toto sladidlo je pokojová teplota.

Ořechy

Pro optimální ořechovou chuť, kterou všichni milují, je nejlepší skladovat ořechy ve vzduchotěsné nádobě – ve spíži nebo skříni. Obecně ořechy nepotřebují chladit.

Olivový olej

Olivový olej by měl být na chladném a tmavém místě. Uchováváním v lednici může vzniknout tužší, máslovější konzistence.

Zdroje: www.rd.com, www.geappliances.com, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat